Předchozí 0289 Následující
str. 276

aby obžal. I. mučení odevzdán, a sice najprv mírnějšímu, jestliby pak na to nedbal, potom i těžšímu.

Konečně potom usouzeno jest: (Sententia). Poněvadž nadepsaný L Juro Janošík zapovrhna jak přikázání Boží, tak zákon krajinský přede dvěma roky dal se na zbojstvo a vůdcem neb hajtmanem v takovém se učinil, tak že se svými tovaryši na cestách zastávaje mnohým lidem jmění odebral, ano jako se z jeho vlastního vyznání patrně ukazuje, jeho tovaryši, kde on též přítomný byl, pána pátera z Domaniže přestrelili a bezbožně zamordovali, tak též jiných, jako jest výše psané, zlých skutků se dopustil: Pročež pro takové veliké zlé účinky a přestoupení přikázání, má být na hák na levém boku přehnatý ; a tak na příklad jiných takových zločinců má být zavěšený.

Vlastní životopis Václ. Krolmusa faráře Zvíkoveckého nad Mží.

Z pozůstalosti Fr. H. Štěpánka v Kopanském mlýně.

Václ. Krolmus d. 14. února 1787 narozen ve vsi Březince'čís, d. 31 na panství Hrubobělském, na Skalsku u sv. Vojtěcha pokřtěn, na Boleslavsku, vlastní syn Václ. Krolmusa, učitele Březinského a matky Lidmily roz. Jirdáskovy, kameníka z Plužni.

Roditelé jej od svého dětinství v mateřčině a v náboženství až da r. 1799 bohomyslně sami pěstovali, jenž hned v mladiství svém puzen k vědám náklonost k duchovnímu stavu na sobě ukazoval; pročež jej •do Běli do normálních německých škol k Augustinům zavedli, zde se němčině, zpěvu a hudbě učil až do r. 1803. Toho času započal tamní farář Václ. Růžek v latinském jazyku místní a okolní mládež vyučovati; za tou příčinou jej do grammatikalníeh latin, tříd zavedli do fary Bělské, který v latině nad jiné žáky prospíval.

Roku 1806 v Mladé Boleslavi, r. 1807 v Lipy Ges. a r. 1808 v Praze zkouškám veřejným se podrobil a ve všech předmětech dokonale prospíval. Roku 1809 v Boleslavi rétoriku u piaristů a r. 1810 poesii v Lípy G. u Augustianů na gymnasiích pořádně vyštudoval. Roku 1811 poslali jej rodiče na Vysoké školy do Prahy do logiky, kdež se s. J. Nejedlým, Ber. Bolzanem, Vaňkem, Lindou ajv. vlastenci seznámil a r. 1812 aby krajiny vlasti své milé dokonale seznal, na ústav filosofický do Mostu opět k Piaristům se odebral a tím rokem fyziku a metafyziku prospěšně dokončil.

V prazninách pověsti i obyčeje zde a v okolí: na horách rudných v Žatecku, Loketsku, Chebsku a na Litoměřicku pro sebe sbíral; r. 1813 do ústavu theologického v Litoměřicích vstoupil, kdež se Janem Tache-cím kanovníkem a Jos. Jungmannem, Mich. Šeslem, Koublem profesory


Předchozí   Následující