Předchozí 0290 Následující
str. 277

Zahradníkem, seznámiv, pilněji v mateřském, řeckém a hebrejském jazyku pracoval. Zdeť v 3 letech svobomyslně skončil bohosloví. V prázdninách Krkonoše stranu obyčejů a pověstí prolezl, děje p. Jana z Hory ^Rybrcola) sepsal. Roku 1815 d. 11. srpna byl v Praze na kněžství od V. Chlumčanského arcibiskupa posvěcen. V prázdninách opět horní a dolní Lužici prošel, pověsti sebral a obyčeje si sepsal a mnoho spisů českých zde skoupil a do Cech s Fr. Veselým školním pomocníkem otcovým přenesl.

Prvotiny na Liblicích d. 28. září 1815 slavil, kdež se svými žáky a žákyněmi hry české »Josefa Egypt.«, »Čecha a Němce«, »Štěkavce« a j. v. na Byšicích v radnici r. 1816 ku prospěchu chudé mládeže provozoval. Roku 1818 v lednu rozkazem konsistořním přijda za kaplana do Nové Lisy, zde na vinici P. vele horlil, pilně školy navštěvovav, doma a po městě čítání lidu držel. V prázdninách s Vojt. Sedláčkem nakoupiv . spisů česk. odebrali se do Boleslavská navštiviti rodáky své Fr. Novot-nýho z Luze faráře na Luštěnicích, Václ. Káru, děkana v Boleslavi ml., Václ. Růžka far. v Bakově, Fr. Dřevenýho kápl. v Turnově, Ant. Marka lokalistu na Hrubé Skále, Fr. Vetešníka kápl. v Bousově, Vacka faráře v Kopidlně a j. v. Na všech místech se o zvelebení jazyka mateřského a literatuře národ, hovořilo, deklamovalo a zpívalo.

Pověsti a obyčeje všady se sbírali a spisy české rozdávali. Zde Agendu latin, na Liblicích započatou sobě sčeštil, a dle ní obřad církevní mezi akatolíky vykonávati započal. Množství akatolíků sběhlo s víry a dávalo se vypisovat; však za tou příčinou byl od závistného spolukaplana Jana Jagra a děkana Jos. Fialy pokaeířován, pronásledován a u krajského «úřadu v Boleslavi a u Konsistoře obžalován, až se musel před radu konsistořní u přítomnosti biskupa na den sv. Josefa d. 19. března 1819 dostaviti a se zodpovídati, za jakou příčinou obřad česky zavádí. Bylť pak za nevinného uznán, a dobrou poradou Hurdalkovou, aby ho duchovní tito bratří neutrápili, r. 1819 d. 14. Máje před sv. Janem Nep. do Mšena, města za kaplana přesazen, do kteréhož po sv. Duše r. t. sám p. biskup Hurdálek na visitaci přijel a veřejně u přítomnosti své V. Krolmusovi lidu kázati a mládež mu katechyzovati rozkázal, aby se o jeho methodě u vyučování lidu a mládeže v náboženství katolic. přesvědčil.

Osada Liská beroucí podílu největšího na pronásledování Krolmu-sovým houfně lidu z Lisy a z veškerého okolí Mělnického a Boleslavského hrnulo se za ním na kázání každou neděli a svátek, zvláště o pouti sv. Maří Majdaleny až z Prahy, Labského Kostelce a Brandejsa na několik tisíc lidu v průvodech do Mšena na kázání přišlo, což závistiví bratří těžce nesouce: žeť chrámy své v den nedělní a sváteční prázdné mívali a zvláště, když se dozvěděli: že mu Pražané peníz na památku své vděčnosti obětovali ; pročež závistníci tuto slavnost nábožnou Máři Majdaleny u Mšena na Romanově r. 1821 vládě podezřelou a nebezpečnou skrze Voj. Zumana, tehdáž faráře na Vysokým, u Krajského ouřadu a týž ouřad u slav. Presidium učinili. Na to byl V. Krolmus i osadníci vyšetřováni. On i lid za nevinné uznaní; proto ale přece po vyšetřování


Předchozí   Následující