Předchozí 0309 Následující
str. 296

to první obyvatelé této krajiny. Zmíněný mlýn jest však více než hodinu cesty od Michovy skály vzdálen.*) Pokud pak tato pověst zakládá se na skutečnosti, nesnadno určiti. Jisto jest, že jméno Drdák (později Drdáeký) nalézá se již v nejstarších seznamech místních i rodinných a v dějinách města Telče častěji bývá připomínáno.

Jak vzniklo pojmenování Mnichova skála? Snad mimoděk, pouhým přeslechnutím, přeměnou podobných sobě jmen. A k jménu snadno již se našla povést. Mohla zde působiti též romantická mysl mládeže, připomínající sobě Šnajdrovu tak velice oblíbenou a rozšířenou balladu »Poustevník« (V borovém na skále háji . . .).

@NZ@Směs.

* Sv. Antonín, 17. ledna. Na den sv. Antonína nasazují hospodyně v Žebráce a okolí kvočny na vejce.    L. Bruna.

* Mráz na sv. Matěje (24. února). Toho dne dávají v Bydžovsku mokrou hadru (hadr) ven přes noc; zmrzne-li trochu (»chytí-li«), přijde -ještě 40 mrazů; nezmrzne-li, jest jich ještě bezpočtu.    M. Pospíšil.

* Na sv. Matěje ve Zdechovicích. Jak se děti natěšily na sv. Matěje! Jednoho dne ráno jsem se probudila a slyšela jsem volati: »Volám, volám na sv. Matěje, kde můj hlásek obejde, ať všude dost ovoce je.« Hned ustrojila jsem se a šla se podívat, kdo to volá. Viděla jsem vedle u souseda děvčata, která byla ověnčena listím se stromů. Tři šly napřed, ostatní dvojstupem za nimi. První chodily od stromu ke stromu, otloukaly je vařečkou a volaly: »Volám, volám na sv. Matěje, kde můj hlásek obejde, ať všude dost ovoce je«. Ostatní stály v řadě a zpívaly. Když všechny stromy již otloukly, vyšla hospodyně a dala jim do uzlíku trochu sušených švestek, hrušek, jablek, někdy i peníze. Děti poděkovaly a šly dále. Když obešly celou vesnici, rozdělily se'o svůj majetek, který vy-koledovaly. Marie Pokorná. — Někde dosud na venkově oslavuje se jarní svátek sv. Matěje. Ráno před východem slunce jde služka nebo chasník na zahradu, kde se točí okolo stromu a zpívá: »Volám, volám sv. Matěje, kde se ten hlásek ozeje, všude dost ovoce bude.« Když dozpívá, klekne si k východu slunce a třikrát se pomodlí. Anna Chrou; s t o v á. — Tyto dva varianty obyčeje na sv. Matěje zaslal pro Český Lid vážený přítel náš, spisovatel Karel V. Rais, ředitel škol na Král. Vinohradech, s přípisem: Při české úloze upozornily mne náhodou dvé žákyně na zvyk. Ptal jsem se.některých známých, neznali ho. Vám je jistě dobře znám, ale že jest ve dvou variantech, dovoluji si to zaslati!

    K. V. Rais.

* Pšenice »přesevačka« na sv. Matěje (24. února). Pšenice přesevačka stane prý se na den sv. Matěje. Což se na tento způsob stává:


*) Beringer a Janoušek: Město a panství Telč. Telč 1891. Str. 114.

Předchozí   Následující