Předchozí 0322 Následující
str. 309

byly vydány opět staršímu sládkovi, jenž je má po vyhlídání piva na noe na kancelář skládati a kdyby doma nebyl, potom teprve podstaršímu, nikdy však ženské osobě předati.

Štos odešel z pivovaru a chasa počala pracovati. Tak skončila stávka Lorecká, jež poskytuje jasný pohled na pověry pivovarské a na hospodářství v obecním pivovaře, kde jeden druhého obviňoval z nečestných skutků.

Marie Lisertova:

Lidové rady včelařské.

Po dědečkovi chová se v naší rodině sešitek, s otrhanými deskami, kde si v naší rodině, proslulé včelařením, zapisovali zkušenosti z hospodářství ve včelínech. Snad budou vítány jako lidové rady i svou praktičností, osvědčí-li se jejich užitečnost.

Jak máš včely osaditi. Chceš-li včely osaditi, aby ti daleko nešly, aneb přijdou-li odjinud, aby se osadily, vezmi komonice, rojovníku, me-lisy, Božího dřevce (brotanu), mateřníku včelního, stluc to dohromady, maž tím oul nebo štěp, vyjdou-li tu z včelnice, aneb odjinud přiletí, tedy se tu osadí.

Item: Měj oul lipový, vezma šalvěvě a routy zahradní, rojovníku, Božího dřevce (brotanu), balšanu, mateří doušky, bílého jetele, namaž tím oul, samy ti do něho půjdou a se osadí.

Včely zachovati. Mezi všemi bylinami a kořením včelám žádný květ není tak příjemný jako vlaského kopru ; když se ta bylina stluče a oulové dobře potrou, tedy sobě včely tu libují a rády ostanou.

Aby mnoho včel měl, vezmi med parunkový, a jablka sadová dobrá, kmínu vonného, staré sádlo dobře vymočené, stluc to vše spolu a namaž tím oul, nižádná včela nikam nepůjde; byť se pak i strojily, pomaž po krajích, když budou v oulu. Vezmi jejich vosku nadělaného nového, zetři to a namaž, budeš míti včel dosti.

Roj zachovati, aby ti seděl. Máš-li pozdní roj, má-li dílo a v něm málo medu, pozoruj pilně toho, aby mu přidal kus plástu, aneb kus pře-pouštěného medu mezi Matkami Božími, totiž ode dne 15. srpna až do dne 8. září, tak aby ho sobě roj do díla vnesl, neb potom včely již nic do díla nenesou, byť jim ho dosti málo přidal. Nebo když jej ony sobě do díla vnesou, jest jim platnějí, než aby jim potom každý den dával dosti po malém kusu, jako za jablko, osedíť jistotně až po hromicech.

Včely aby mnoho medu nesly, a mladé dobře chovaly, vonné věci a pěkné byliny, jako šalvěj, saturiji a jiné koření musíš okolo oulů síti aneb sázeti, aby dobré pastvy míti mohly.

Klapet přistrojiti, aby v něm včely ostaly. Prvé nežli roj do něho vsadíš, natři klapet vnitř z vlaského ořechu, mateří douškou a medem, a budouť ihned dělati.


Předchozí   Následující