Předchozí 0323 Následující
str. 310

Když zvěděti chce, budou-li se včely rojiti. Když dlouho roje nepustí, podkuř je klášterskou chvojkou, budou-li se míti rojiti, do třetího neb čtvrtého dne roj pustí, pakli nepustí, znamení jest, že se ten rok rojiti nebudou.

Roj před zimou opatřiti. Jestliže roj málo díla má, že by se v zimě, když velicí mrazové jsou, zahřívati nemohli, na podzim dokudž pěkní časové, nachystej sobě pěkného zeleného mechu, usuš jej pěkně a schovej ; potom na zimu okolo sv. Martina tím mechem vycpi klapte uvnitř až pod díru, a budouť včely zahřívati, neb od sebe teplost dává, a žádné páry z něho nejde, aby se mělo dílo zapařiti. Když to učiníš, včely sobě před zimou zaopatříš tak že ti osedí.

Včelám kouření. Užívej smrkové kůry, neb smrkové pryskyřice, Tšak mírně, velice prospěšno jest.

Včelám věku přidati. Velmi užitečná věc jest, včelám často dílo z jedné polovice hlavy vybrati, a tak jim dílo v hlavách obnoviti, tím jim dlouhého věku přidáš, nebo ony největší sídlo v hlavách mají a když jim dílo a med splesniví a skyše, od něho umírají.

Aby včely nepoštípaly, pomaž ruce olejem, v němž by hromové koření (chřest) bylo, budeš bezpečen.

František Wild:

O »zaříkávání« na Zbirovsku.*)

Podávám opis dědičného zaříkávání ze Zbirovska: 1. fff Totiž z Boží pomoci, aby tu spomoženo bylo skrze Ježíše Krista devět nátek a devět ouroků, řekl Pán Ježíš svátím Jánem jdete do temeni (pustá paseka, na níž je samé kamení a sem a tam stromek nějaký, dle jiných značí temeni pravý opak místa vlhká, bažinatá) stát, kde voráči neorají a pohunči nesejou, tam lámejte, přesejpejte, vy devíti oudové, tomu tělu pokoj dejte, jsi4i nátka neb přehlítka (uhranutí) neb růže neb krtiee, tak tě poroučím skrze Ježíše Krista, abyste se stratili a nebili a nerostli jako neroste kameni od Krista pana narození. 3krát po sobě a potom amen. Ríká-li se formule tato na »krtiee«, po zaříkání vytřou se nqvým plátnem . a plátno se zanese na místo, kam nemocný nikdy nepřijde a tam se zahrabe, v lese nebo na odlehlá drahá. Kdyby se stalo, že by nemocný tam vstoupil, kde je plátno zakopané, krtiee se vrátí, — 2. Formule zaříkávači proti lišeji. +++ Byli tři muži, přišli říkali, jeden říkali jí na lišej, 2 říkali míšej (?), 3 říkali vem si ho, tomu mu dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Duch Svatý. — 3. Stížený souchotinami jde k vrbě a říká: fff Vrbo já du k tobě, souchotinovou obět nesu v sobě a chci ji dát tobě a ty ji dej větvím a větev ji dá ratolestím a ti ji pošlou do povětří, to mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch Svatý.


*) O formulích, významu a o dějinách zaříkadel viz Zíbrt, Seznam pověr a zvyklosti pohanských, Rozpravy České Akademie, I. třída, ročník III. e. 2.

Předchozí   Následující