Předchozí 0324 Následující
str. 311
A. Hajný:

Z lidové kuchyně v okolí Nymburka.

Oblíbené jídlo jest »ševcovský j ahelní k«. Připravuje se takto: Trochu jáhel, trochu rýže, nebo též trochu krupek se smíchá s přiměřeným množstvím mléka. Uvařené, uzené, vepřové maso rozkrájí se na drobno a přidá do této smíšeniny. Vše se dobře promíchá, vylije na pekáč a dá do trouby upéci. Někde dělají ševcovský jahelník pouze z jáhel s mlékem a s masem, jinde z krupek, sušených hub, mléka a masa.

O Božích hodech bývá podávána na stůl při obědě zvláštní pochoutka, »nádivka«. Připravuje se takto: Větší množství rozstrouhané housky promíchá se na drobno rozsekaným uzeným masem. Mladé výhonky kopřiv se též rozsekají a přimíchají do této směsi, která se ještě polije mlékem, v němž bylo hojně vajec rozkvedláno. Takto připravená nádivka se vylije na pekáč a upeče.

Ve všední dny jídává se »bramborník«, který se připravuje následovně: Syrové brambory se rozstrouhají, smíchají s malým množstvím mouky a několika vejci. Vše se na pekáči upeče a jí hned teplé, poněvadž bramborník, jakmile vychladne, zmodrá, ztratí vzhled i chuť a není k jídlu. Některá hospodyně smaží bramborník na oleji. Někde přidají, toto jídlo připravujíce, trochu mléka a nazývají je haluzky.

Téměř v každé rodině v naší vesnici dělají na štědrý ďen i jindy »kutelky«. Jsou to malé, kulaté koláčky, vyplněné buď mákem nebo povidly, a to buď švestkovými nebo jablkovými. Dělají se obyčejně z téhož těsta jako vánočky, s nimiž se též v peci upekou. Pak hodí se do vřelé vody. Za okamžik se vyberou na mísu, omastí čerstvým máslem, posypou perníkem a dají na stůl.

Jakmile bezinky, plody bezu černého, uzrály, vaří se b e z i n k o v á kaše. Není u nás snad ani jediné chaloupky, kde by neměli jeden neb více keřů bezu černého. Kdo chce vařiti bezinkovou kaši, dá bezinky den nebo dva zaležeti. Pak se jednotlivé bobulky s bezinek otrhají a na pekáči rozvaří. Když se dostatečně rozvařily, procedí se a šťáva dá se opět vařiti. Potom se hojně osladí, okoření a přidá se též rozstrouhaného perníku a kousek másla. Když vařením poněkud zhoustla, nalije se na talíře a jí se lžící. K ní se přikusuje chléb nebo se v ní omáčí.

Hladká Lid a. Polévka oblíbená vaří se takto: Do horké vody nalije se mléko, v němž bylo několik vajec rozkvedláno. Na mísu rozkrájí se chléb, polije upravenou směsí a polévka jest hotova.

1 Z bramborů připravuje se kucmoch a matloch.Na kucmoch oloupají se brambory a v hrnci uvaří. Uvařené zasypou se moukou a za nějakou chvíli se s ní rozmíchají a vykrájí lžicí na mísu. Omastí se máslem nebo sádlem a posypou prachandou nebo perníkem, tvarohem nebo mákem. Matloeh dělá se též z uvařených bramborů. Rozmíchají se, polijou mlékem a opět promíchají a omastí máslem.


Předchozí   Následující