Předchozí 0325 Následující
str. 312
Dr. Čeněk Zibrt:

Obrázky ze života lidu slovenského.

S 5 vyobrazeními.

Přítel Pavel Sochán v Turč. Sv. Martině, vydavatel krásných sbírek ornamentiky slovenské a pohledů na kraje i lid slovenský, zaslal nám řadu uměleckých fotografií, zachycených se vzácným uměleckým porozuměním pro podrobnosti studia národopisného, provedených s neobvyklou přesností. Sochán zvolil si výjevy z práce i z veselí lidu slovenského a v práci zase vyhledal si zejména zaměstnání, význačně cha-


1. Tanec odzemok na salaši ve Vážci. Liptovská stolice.

rakteristieké pro primitivní způsob lidového života na Slovensku. V této volbě osvědčil znovu Sochán jemný vkus i znalostí věcnou vedený směr, zachytiti ještě před zánikem vše, co tak srostlo se životem a bytem lidu slovenského.

Zadívejte se na rozjařenou společnost na salaši při tanci odzemok při zvuku gajdoše, nebo na mozolnou robotu šindeláře v Kysúcách, zahrabaného ve spoustě tříštěk a odřezků. Podívejte se na mědličky čili treparky lnu v Ponikách a pak když plátno setkáno, na starobylý způsob bílení rozložených kusů plátna. A podívejte, jak nejlepší maléříček ne-vymaloval by tak selankovitý, dojímavý obrázek, jak představuje setkání šuhaje na koni s děvuškou u plotu, středověkým způsobem upleteného a zroubeného, s primitivní brankou.


Předchozí   Následující