Předchozí 0326 Následující
str. 313

Podepsaný doporučil P. Socháňovi, aby se odhodlal vydati tyto výjevy na pohlednicích. Zaplavuje nás cizina drahými výrobky, formou i obsahem cizími, mezinárodními. Všímejme si těchto roztomilých obrázků, kde zachycen typ, kroj i stroj, pohled na chaty i krajiny, v malebných výjevech celý život lidu slovenského, z nichž ukázku podáváme a příště další ještě uveřejníme.

Emil Horský:

Pověsti o císaři Josefovi II.

Vedle historické osobnosti císaře Josefa II., jak jej líčí věrně podle skutečnosti badatel historik, stojí postava ještě jiná, Josef II. v lidovém podání, jinde i u nás. Lid přenesl na osobu Josefa II. celou osnovu zkazek, starších i nově sestavených podle zmínek o jeho spravedlnosti, lidumilnosti, snášenlivosti a hlavně podle zpráv, jak rád se přestrojoval a chtěl mezi lidem slyšeti pravdu pravdoucí. Z toho vznikly pověsti, vážné i žertovné anekdoty, rozprávky, jež se šířily mezi lidem českým zvláště četbou českých kalendářů v letech třicátých minulého století, zejména moravských, i potom byly souborně vydávány jako celé snůšky v neurovnaném výběru.

Český Lid již uveřejnil několik českých pověstí o Josefovi II. Otiskneme další řadu kalendářských historek o Josefu II. i rozprávek, čerpaných z dnešního ještě lidového podání o Josefu II. Sloh, způsob vypravování, názory pisatelovy, jimiž provázel pověsti tyto, ponecháváme beze změny, rovněž pro charakteristiku rozprávěčů v první polovici věku minulého.


2. Šindliar z Kysúc.


Předchozí   Následující