Předchozí 0339 Následující
str. 326

Jiná modlitba: Ó, milosrdný Jesu, Jesu, Jesu Synu Davidův, smiluj se nade mnou; já tebe prosím pro tvé Božství a pro nejsvatější tvé člověčenství, pro tvé sv. hořké trpění a umučení. Já tebe prosím pro tvé nejsvatější Jméno, pro vše Svaté a vyvolené, kteří bez přestání zpÍAají: Svatý, svatý, svatý jest Pán Bůh Sabaoth. A všecko, co živého v povětří a na světle a co ve vodě plave, chválí a velebí tebe bez přestání. Chválím a dobrořečím a vzývám tebe jakožto Pána a velikého Boha a Stvořitele všech věcí, jak bylo a toto všecko jest, a tys Bože Adonaij Retregrimoton z ničeho stvořil, a pravý Bůh jsi. Taky sv. Petru se všema knížatama moc dals, tebe o Bože Adonatus pro těch 5 slov, které kněz na hostii řekne s nebe dolu stáhnout, a víno v růžovou barvu, v tvou krev proměnit. Taky, o Bože, kněžím tu moc dals, hříchy odpouštěti aneb zadržeti; taky duchy přesvědčit k jejich poslušnosti.

Vy duchové sv. Goruno, sv, Anbeto, sv. Gebero, tehdy zaklínám, žádám a nutím já vás pro všecko, co jsem já se již zapřísahal a pro všecky tyto pravdy, než byly a to všecko jest. Tak zaklínám a žádám vás dobří duchové: sv. Coruno, sv. Anbeto, sv. Gebero, že vy mně v této nynější hodině brzy se ukážete v pěkné podstatě. Přijďte tedy přede mne a mému tělu a duši beze strachu a škody, a přineste mně tou sumu 35.000 dukátů, na zlatě dobrých, ve jdoucí minci ve zdejší zemi, abych já mým bližním tělesnými prostředky pomoct mohl, a abych všech věrných v Kristu věřících potěšit mohl. Amen.

Může taky tato modlitba, poněvadž silnější jest, raději v tom kole se modlit, a kdyby po tej modlitbě ještě nic slyšet nebylo, to kolo teprv vodevři, a jdi do postele, polož se hned. Ale brzy po tej modlitbě dobře pozoruj a merkuj, jestli nejde duch; poněvadž ještě v tom kole klečíš, tak mluv, jak již oznámeno k tomu duchu, děkuj mu, jak již předepsáno máš.

Al. Klaus:

Voračka na Chrudimsku.*!

VProseči zpívali při »voračce« z >Lidových písní z Chrudimská« nápěvem čís. 53. »Předla, předla, předla« str. 306: Přídě, přídě brzy svatýho Řehoře, každej sedlák šelma, kerej hned nevoře.

Na ostatky se pořádala v mnohých obcích oblíbená taneční zábava »voračka«. Uprostřed taneční místnosti stála na stolečku sklenička a láhev balšánky, kmínky nebo jiné kořalky. Než tanečník počal tančiti, podal naplněnou skleničku tanečnici, kterou měla vypiti a za to dle možnosti zaplatiti na připravené talíře (na stolečku). Každý tanečník provedl stou tanečnici jednou dokola, načež ji zavedl k dlouhému stolu, ke kterému přisedla. Na stole byly buchty, věnce, koláče a koblihy, kteréžto pečivo děvčata i vdané ženy do hospody donesly před zábavou. Když přetančily již všechny tanečnice, přisedli k nim tanečníci, hudba spustila


*) Chrudimsko a Nasavrcko. Díl. III. Sešit 21 a 22. Str. 506.

Předchozí   Následující