Předchozí 0341 Následující
str. 328

typu rozlila a vyskytují se v stejné krajině dva různé typy vedle sebe (v jihoslovanskýeh zemích typ románský a hornoněmecký).

Jako místo určitého národního kroje nosíme nyní většinou šat téhož střihu, tak i obydlí nabývá jakési všeobecné podoby; stará jeho podoba se otírá a mizí.

Dolnosaský dům.

Dolnosaský dům skrývá pod jedinou střechou celé hospodářství, člověka, koně i dobytek; není tu oddělených místností hospodářských. Vše

tvoří vespolek organický celek (Einheits-haus). Půdorys dolnosaského domu (obr. 1.) ukazuje tři oddělení. Střední největší loď (a) má na jednom konci malé nízké ohniště (o), na druhém konci jsou veliká vrata (c), že i vůz s obilím pohodlně může do této prostory vjeti. Tu se vykonávají hospodářské práce, mlátí se obilí a p.; seno sláma, jsou uschovány v rozsáhlé půdě pod vysokou střechou. V zadu jsou ještě dva menší vchody (d1 d2). Prostor tento (a) vyvinul se z původní místnosti, kde uprostřed stálo ohniště. U ohniště jsou lůžka (e), chráněna prkenným pažením před zvědavým cizincem. Mezi pevnými postelemi (lůžka jsou pevně spojena se stěnou, nejsou pohyblivá), jest stůl a lavice. Nízké ohniště bývá často posunuto až ke stěně, a aby se zamezil oheň, jsou jiskry zachycovány pláštěm spleteným z prutů, ohozeným blátem. Plášť nemá otvoru, neodvádí kouř. Ohniště takové jmenuje se plášťové (geschützter Herd). Viz schéma obr. čís. 2. Nad ohněm visí kotel na pohyblivém rameni obr. č. 4.; kozlík se na ohništi dolnosaského domu nevyskytá. V lodích postraních (61, b2) jsou koně, krávy a telata; na jedné straně dobytek hovězí, na druhé koně.

Dolnosaský dům znázorňuje tak zvanou stavbu tyčovou (Fachwerkbau). Základem jsou vertikální sloupy, jež vespolek jsou stuženy menšími trámci, prostora mezi trámy je pak vyplněna cihlami, neb vypletena a ohozena.

Střecha spočívá na pevné soustavě trámů; pokryta je slámou neb šindelem. Technika tyčová jest velmi starobylá. Proti norskému a hornoněmeckému domu, proti stavbám roubeným vůbec vyznačuje se dům dolnosaský většími


1. Plán dolnosaského domu.


2. Ohniště se zděným pláštěm.


Předchozí   Následující