Předchozí 0352 Následující
str. 339

nemu Senátu podlžnú čest a úctu vzdala : že tá jej dcera od dětinstva bola zlostná, a ani trestu sa nebála, poslušnost podlžnú matke nedokazovala, a si jej ani nectila; ba, že ju aj na polepšenie života a napra-venie mravov, prez pole, k čestným a pobožným ludom a příbuzným odovzdala, a kecr sa domov vrátila, len podnebie a nic ducha přeměnila, a žila tak, jako před tým ; ba, len málo dny před týmto pádom, rukou matku udeřila. A taký život víedla aj počas svojho manželstva, čo je Slavnému Senátu dobře známe. Aby tedy ubohá matka nebola považovaná za příčinu tohoto neštastného pádu, ponížené prosí. Aj otec, před tribunál postavený a examenovaný, hovoří: že dl'a otcovskej povinnosti svójej, všetko podujal, aby jeho dcera počestné a pobožné vychovaná bola. Jako ale do zúfalstva upadla? to nevie, ani tohoto nešťastného pádu příčinou neni. V třetí den před týmto pádom, slabosfou těla obťa-žená, žíadala si, po predbežnom vyznaní svojich hriechov, velebnú svia-tost těla a krve Páně prijímať, dušu svoju občerstvit a vo viere sa upev-níť. Co sa aj Služobníkom. Slova Božíeho stalo.

Hofer ale N. v jej dome bývájúci, před tríbunalom examinovaný : Jaký život viedla v svojom dome? Čí sa skrúšene a nábožné modlievala? alebq oddaná zlým spoločnostiam, opilosti snad bola milovná? odpovedal: že sice tríezvo žíla v dome, ale žeby sa bola skrúšene modlievala, to pri nej nikdy neviděl. Po přijatí ale velebnej svätosvätej večere Páně, ríekla hofe-roví: že sice velebnú sviatosť, ale len ústami, aníe srdeom přijala, a modlitbu za služobníkom slova Božíeho, len ústami odríekala, ale jej srdco bolo vzdíalené od nábožnosti. Na druhý den po příjímání tejto nehodnej, ostny svedomía súc trápená, ríekla hoferovi: Běda mne, bíednej, lebo páni, prí okně pozorujúcí, všetko počulí, čo som ti včera povedala ; už naísto pokuty, dl'a zásluhy věci, trpeť musím. Tak sa odebrala na noc do postele, a v izbe sa na provaz oběsila. Súd vyniesol nad ňou tento výrok, po slovensky :

»Ponewadž Maria Kurbell, někdy Děly Pala, Mefftiana a klobucž-nika zdegffiho pozůstala wdowa, zpustywffy se Pana Boha wffechmohu-ciho, a zustagicze na Milosty Boskeg, sweho wlasniho Těla morderkine se stala, a znawedeny Diabla satanaffe, osidlem se oběsila: a z takowym chroznym skutkem Tělo y DuíTy swu, do weczneho Zatraczený gest uwedla: Pro takowy tehdy zlý a chrozný skutek, zlého uczinku sweho, wedle Zemského obeczneho Prawa, to zaslužila, aby gegj zuftale Tělo mrtwe, pod Prahem dwery skrze djru wítahnute, od Mistra*) na poprawne Mjsto wywezeno, a tam na hraniczj skrz oheň, na Prach spáleno bilo, zůstalému Tělu mrtwemu ku chrozneg zasluženeg Pokutě, gynym pak ku wystraze a chroznemu Přikladu.«

Ten istý výrok vpísaný je tu aj po německy.


*) Kata.

Předchozí   Následující