Předchozí 0363 Následující
str. 350

@NZ@Směs.

* Zelený čtvrtek, krmení chudých {sladká kase). Desky Zemské, III. H, 16. až 21. Stanoví pan Adam z Hradce, nejv. kane. K. G., 1529, 19 Oct. Item co se krmení chudých na zámku Hradeckém v Zelený čtvrtek každého roku podle v tom starodávného obyčeje dotyce, o tom také zvláště a mocně tímto listem a kšaftem svým poroučím a řídím, i dědice budoucí a všecky potomky své k tomu vysoce a pilně zavazuji: aby toho nikterakž neskládali, ani toho jak a čím změňovali, než tak to před se podle obyčeje starobylého, kterýž sou předkové moji, a zvláště pan otec muoj dobré paměti, i já, zachovávali, každého roku to držíce, a tak se v tom zachovávajíce též nyní i v časích budúciech věčně, tak aby ani v tom čest a chvála Pánu Bohu všemohúcímu od té chudiny, těch živých obrazuov, nikterak měněna ani umenšována býti nemohla; poněvadž též o tom zvláštní poručení a vyznání od Buoha všemohueího máme: což jeho najmenšímu učiníme, že jemu samému uděláme. Pakliby kdo koli z dědicuov a budúcích nebo potomkuov mých to kdy rušiti anebo toho jak jinak umenšovati chtěl anebo chtěli, mocně poroučím, aby král Jeho Milost tomu každému týž statek panství Hradeckého všecek odjíti a v něj se uvázati, a jeho jako svého vlastního užívati mohl a moc měl: však též všelijak bez ublížení toho krmení chudých, jakž se to svrchu píše.

* Klevety na Smrtnou neděli. Klevety šlovou literky neb střížky papírové, které na Smrtedlnou neděli na stromečku se věší, na Brněnsku. (Boček).    Jos. Kratochvíl.

*) Smrtelná neděle. Na Smrtelnou neděli přistrojí se smrt (došek se ženským oblekem a škraboškou z papíru), napíchne se na tyč a nese se k některému potoku. Nosič chvíli čeká, až jsou všickni na hrázi. Jak mile ji hodí do potoka, utíkají všickni a nikdo vzadu ostat nechce, poněvadž prý ten nejzadnější toho roku umře. (Květy 1847, č. 117.)

* Kalina na květnou neděli. Kaliny a svídoví k světidlům roubati (1462). »Mb. Tovaö. Boček«.    F. Bartoš.

* Čarodějnice dne 30. dubna. Dne 30. dubna praskají u večír pacholci, chtíce zahnati čarodějnice. Téhož dne u večer klade se drn a v něm zapíchnuté trní před chlévy, aby čarodějnice, v té noci mnoho moci majíce, do chlévu se nedostaly. Drn ten musí spočítati, než v chlév vejde a to se do rána nestane. Na rozcestí třepají s lejčím a kosem stromu, tím čarodějnice zapuditi se domejšlejíce (1842).

    Zápis V. Krolmusa.

* Čarování na sv. Filipa a Jakuba. Toho dne před sv. Filipem a Jakubem stříkají okolo domu a stavení vůbec svěcenou vodou, aby čáry neměly moci. Večer téhož dne, kdo chce vidět čarodějnice, musí po 11. hodině, oblekna na se něco od šatstva na ruby, jíti na křížovou cestu, na rozhraní, a tam prý všechny uhlídá. Také toho večera před sv. Filipem a Jakubem strkají máje do hnoje a okolo veřejí u dveří, aby čarodějnice neuškodily. (Květy 1846, č. 74.)


Předchozí   Následující