Předchozí 0371 Následující
str. 358
Max. Hroch :

Řád veselí svatebního.

Český lid uveřejnil již řadu článků o veselí svatebním lidu československého. Byli jsme požádáni, aby Český Lid podal celkový, souhrnný obraz a návod, jaké byly obřady, říkadla, přípitky, zábavy na svatbě české. Sbírka: Simáčkova »Veselé chvíle v životě lidu českého« přinese zvláštní svazek, věnovaný svatbě v Cechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku. Zatím tuto otiskuji z knihy pro družbu a řečníka, vydané v Olomouci r. 1749, přetiskované pak často i částečně použité od Vaváka ve známé knížce, postupný návod ku pořádání svatby starodávné na našich slavnostech a zábavách:

Řád veselí svatebního, aneb Chvalitebné naučení o tom, kterak-by družba a mládec jsa dožádán k službě sňatku svadebního, kdy co přednášeti, a jak by se chovati měl, přečtouce tento řád svatební, lépe z něho vyrozumí. Vytištěný v Holomouci, 1749.

První zváni na svadbu ve čtvrtek neb v pátek, jak kde obyčej jest. Slovutný pane sousede, šetrně žádám, že v dobré obrátí s tímto poctivým' panice mládencem do příbytku vašeho vstoupení, též i toto mě sprostné promluvení při vás své dobré místo míti bude. Přednášejíce já, že poctivý mládenec (vdovec) N. umínil sobě svůj svobodný stav N. proměniti, a v stav svatého manželstva vstoupiti, ku který-mužto stavu oblíbil sobě poctivou děvečku N., vlastní dceru N. z poctivé obce N., i uznávajíce to ty v nově nastávající manželé, že ten a takový sňatek svadební bez vzáctných pánů sousedů a přátel jak domácích, tak přespolních konán, a řízen býti nemůže, tak žádost skládají, abyste s nimi cestu, dá Pán Bůh dne N. do chrámu Páně N. vážili, a ku potvrzení a kopulaci jich sňatku svadebního doprovodit se nestížili; z chrámu Páně pak zase do příbytku toho, kde ten a takový sňatek konán, a řízením bude v příbytku slovutnýho muže N. do poctivé obce N. za vzáctný a milí hosti propůjčit se nestížili, za to laskavě žádáme.

Obcházení nedělní mládence, když hosti svádí, tak mluviti má. Slovutný pane hospodáři, šetrně žádám, že tento můj příchod do příbytku vašeho v dobré obrátíte. Předně vzkazujíce jim pan otec s paní matkou z jedné i z druhé strany, též také pan ženich s pannou nevěstou, šťastný a dobrý den povědíti; a jakož jim onehdejšího dne od pána družby neb řečníka oznámeno bylo o tom sňatku svadebním, kterýžto dnešního dne držán bude, vás za to uctivě žádají a prosí, abyste s nimi cestu dnešního dne do chrámu Páně N. vážili, z chrámu Páně pak zase do příbytku slovutnýho muže N. do poctivé obce N., kde ten a takový sňatek svadební konán a řízen bude, za vzáctné hosti propůjčit se neobtížili, za to uctivě, a šetrně žádám.

K svedeným lidem u ženicha družba má mluviti takto: Slovutní mně zvláště milí páni, paní, panicové i panny, z příčiny té jsem je do příbytku tohoto svedl,* že zde přítomný panice mládenec N.


Předchozí   Následující