Předchozí 0372 Následující
str. 359

žádost skládá, abyste s nim cestu do příbytku pána N. do poctivé obce N. vážili, pro tu, kterou on, řízenín Božským v srdci svém za svou nejmilejší choť a budoucí manželku jest vyvolil, tak byste s nim tu do příbytku prvjménovanýho vážili, za to laskavě žádá.

Před domem nevěsty družba bude mluviti k otci takto: Slovutný pane hospodáři, šetrně žádám, že v dobré toto promluvení mé obrácené bude, a mně s těmito poctivými pány, paními, panicemi i pannami do příbytku, svýho laskavé vstoupení dovolí, za to uctivě žádám.

Když družba do domu přijde, bude kotci takto mluviti. Slovutný, mně zvláště milý pane otče a paní mater, prosím, že za zlé míti nebudete, a toto mé sprostné promluvení při vás své místo míti bude. V příčině té jsem se do příbytku tohoto s těmito poctivými pány, paními, panicemi i pannami pouchýlil, že zde přítomný poctivý mládenec N., vlastní syn slovutnýho muže N., z poctivé obce N., před některým časem s malým počtem lidu se vynacházel v příčině té, že jest umínil sobě svůj svobodný stav panický proměniti,' a v stav sv. manželstva (samým Pánem Bohem nařízenýho) vstoupiti, ku kterýmužto stavu oblíbil sobě za svou nejmilejší choť a budoucí manželku nejmilejší dcerušku vaší N. a žádá vás synovsky, by ona z vašich otcovských rukou a trestání, jemu v ochranu daná byla, aby tak s povolením vaším dnešního dne ku kopulaci, a potvrzení jich sedmé svátosti stavu sv. manželstva skrz dvojí ctihodného pána faráře N. přijíti mohli, za to laskavě a poslušně žádám.

Družba jde pro nevěstu do komory, a tam družičkám promluví takto: Ctné a ušlechtilé panny družičky, šetrně a uctivě vás žádám, abyste se mnou odsud panna nevěsta laskavé vykročení učinila, bych ji před jejího pána otce neprodleně dostaviti mohl.

Přivede ji do světnice, a dá ji otci, takto k němu řekne: Mně vzláště milý pane otče, slušná a chvalitebná věc jest, poněvadž jste vy starost a péči od maličkosti její o ni měl, abyste mně ji z vašich otcovských rukou vydal.

Když přijdou z kostela, družba má mluviti tak to, když jest jídlo na stole. Mně vzláště laskaví páni, paní, panicové i panny, pán otec a paní mater, pán ženich a panna nevěsta laskavě a přátelsky vítají s slovem Božím, za tu lásku dnešního dne jim prokázanou uctivě a přátelsky děkujou, že jsou se za osoby jejich nestyděli, a s nimi dnešního dne cestu do chrámu Páně N. ku potvrzení a kopulaci jich doprovodit se nestížili; za tu lásku křesťanskou nebudou- li oni mocti jinače, tedy na svých nehodných modlitbách neopominou se odsluhovat, i poněvadž pak Pán Bůh dnešního dne špižírnu jejich darem nám uděleným pro posilnění životů naších otevříti jest ráčil, a nám a sedmi Darů Ducha Svatého dar jeden, totiž dar síly seslati ráčil, kterýžto dar skrze nás dožádané služebníky v krátkým čase před jejich vzáctné osoby představený bude, však slušná a chvalitebná věc jest, dříve než bychom tento nám od Pána Boha daný dar přijímali, abychme na jeho Svaté Jméno


Předchozí   Následující