Předchozí 0373 Následující
str. 360

nezapomněli, jej nábožnou modlitbou a písničkou, která k tomu času přináleží, pochválili. Modlitba. Pane Bože Otče nebeský, požehnej nás i těchto darů atd. Na to Otčenáš, a Zdrávas Maria se modlí. Pak: Posvět toho stolu v Kristu umučeným atd.

Když se jídlo na stoly nese: Různo různo, chaso, roz-stupte se, lavice k stěnám, mladí muži k ženám, voráčové lc kobylám, nadvorníci k stodolám, a děvečky k kravám, ať já mám přistoupení k těmto ctným, šlechetným a poctivým pannám.

Obveselování nevěsty. Panny družičky, veselé buďte,jedna druhou obveselujte, obzvláštně pannu nevěstu mezi sebou, ať ona nepláče a nekvílí a svého panenství ať nezeli, tak její líéko ať se nezmění, an ženich (Bůh dá) sám ji obveselí.

Obveselení družiček. Nu co pak vy, panny družičky, tak smutně sedíte, ani nemluvíte, ani nezpíváte, zdaliž neumíte, neb jedna pro druhou nesmíte? nebo zdaliž pak která po svým nejmilejším nějak toužíte? On jí skazuje svou povolnou službu na koni, kdyby jí nemělo být lip, že přijde pro ni, aby seděla v křišťálové světnici, na perníkové lavici, aby měla marcipanový stoleček, cukrový kroužky, hřebíčkový klínky, na tom pak stolečku na každým rožičku, královskou žemličku, v prostřed tom stolečku stříbrnou mističku, na té mističce pečenou rybičku, k tomu ke všemu malvazí skleničku, když pak to vše sníte a vypijete, doufám, že na mne také spomenete, mám za to, že z vás některá na mne se zasmějete.

Obveselování všech hostí. Mně vzláště vážený páni, paní, panicové a panny, ať se libí užívat těch darů Božích s bázní Boží, ať sobě připíjejí o polovičku, o plnou a na mne vspomenou s prázdnou, já vám to chci opraviti, před vás na stůl postaviti. Ještě pak tam máme dvanácte volů, pošleme hned do města Holomouce pro řezníky, aby nám ty voly na maso zbili, a na pečené rozsekali. Paní máma připovídá, že bude zejtřejšího dne dávati tím mnohém víc, na devět mís, na čtyry málo, a na pět nic; obvzláštně pak pro panny družičky, pávové drštičky, šnekové šišky, a dubový křen, omočejí si panny družičky v něm.

Když muzikanti dají talíř, družba má přednášet takto: Slovutní mně vzláště vážení laskaví páni, paní, panicové a panny, skazují páni muzikanti šťastný dobrý den povědit, vědomost laskavým pánům, paním, panicům i pannám dávají, že jsou sobě na svých instrumentích nemalé, ale velké škody učinili, když jsou pro obveselení vaše přes hory a doly s vámi cestu vážili, a vás s muzikou obveselovali, až jsou sobě všecky svoje struny potrhali, laskavých pánů, paní, paniců i panen žádají

0 nějakou pomoc, zas na takové struny, aby dostanouce, zase sobě své instrumenty dobře spraviti mohli, a laskavým pánům, paním, panicům

1 pannám se vší svou bedlivostí a snažností sloužiti mohli, což já na místě jejich šetrně žádám.

Družba připijí o věnec starší družičce, když péči té jídla všechny na stole jsou, takto: Šlechetní


Předchozí   Následující