Předchozí 0375 Následující
str. 362

zlatý kruh a stříbrný povijánek, aby měla, sama aby spívala, sama taky aby kolíbala; pán ženich sice ohlášený se činí, že on kolíbat neumí a učit že 'se nechce, že raděj na tu kolíbku pomoc nějakou učiní, kdež taky laskavých pánů, paní, paniců i panen na místě jeho šetrně žádám.

Po kolíbce hned uměj vadlo, družba má mluviti takto: Mně vzláště vážení laskaví páni, paní, panicové a panny, slušná a chvalitebná věc jest, poněvadž jsou k vůli naší své alabastrové ručičky ušpinili, aby je zase v této křišťálové vodičce si umyli, za to šetrně žádám.

Po jídle družba činí děkování. Slovutní mně vzláště milí páni, paní, panicové a panny, slušná a chvalitebná věc jest, poněvadž jsme od Pána Boha Všemohoucího tento nám daný dar přijali, abychme na jeho svaté jméno nezapoměli; jej s touto nábožnou písní, která k tomu času přináleží, pochválili. Vzdejme čest Bohu svýmu, atd.

Přespívajíc píseň družba, bude takto mluviti: Vzláště vážení laskaví páni, paní, panicové a panny, pán otec a paní máteř laskavě a přátelsky děkují, z té lásky křesťanské jim proukázané, že jste se za osoby jejich nestyděli, a je v příbytku tomto vašimi vzáctnými osobami navštívit jste sobě nestížili, že pak dle špižírny jejích, co Pán Bůh Všemohoucí jím nadělit ráčil, jak od pokrmův, tak také i od nápojů skrze nás dožádané služebníky před vás představit jsou dali, však vymluveni žádají býti, když někomu nějaký nedostatek v něčem se vynášel, aby je vším spůsobem vymluvené měli, že oni ještě na péči své, synáčka (neb dcerušku) kdyby Pán Bůh přes čas jim nětco soudil, že dlé možnosti své vším spůsobem chtějí vynahradit, na to laskavě odpovědi od slovutnýho muže pána N. žádám.

Družba po vyslechnuté odpovědi bude mluviti takto: Poněvadž z odpovědí slovutnýho muže P. N. žádnýho nedostatku se nevycházelo, vědomost laskavým pánům, paním, panicům i pannám dávám, že jest zde jeden slovutný muž P. N., který má sobě svěřený panský statek, kterýžto, komu by se líbilo jednomu každýmu čerstvé pivo za čtyry krejcary más se vší ochotností vystaví, jakož i páni muzikanti hotoví jsou k posloužení, ale však když se jirn zaplatí, a tak laskavých pánů hostí za malé strpení žádám.

Na to jdou do hospody, vezma džbánek piva a koláče, družba mluví takto: Slovutní mně vzláště vážení páni, pan otec a paní mater skazují vám šťastný dobrý večer povědit, poněvadž to štěstí mít nemohli, aby laskavým pánům v příbytku svým sloužit mohli, tak sem odsýlají pár koláčů a džbánek piva, a žádají, by to od nich za vděk přijali, však s vejminkou tou, aby nám tato tabule podlé obyčeje starožitnýho podstoupena byla, za to šetrně žádám.


Předchozí   Následující