Předchozí 0422 Následující
str. 409

Nápěv tento sdělil mi p. Karel Vondráček, učitel z Libně. Našel jsem ji též zapsanou ve vojenském zpěvníku z r. 1901, rovněž beze změny.

Havlíčkovi bývá též připisována píseň »Hájek jako mléko kvetl«, jež tištěna bývá ve zpěvnících s nadpisem »Havlíčkova«. Dokladů písemných pro toto tvrzení není ani v pracích tištěných, ani v rukopisné poz&stalosti. Přítel a současník Havlíčkův Petr Miloslav Veselský vypravuje,52) že Havlíček píseň tu zároveň s nápěvem improvisoval dne 8/9 1850 na posvícen! v Libenicích u Kutné Hory. Studenti si ji zapisovali a rozšířili ji brzo po celých Cechách. Havlíček podobných veršů užil v básni »Citlivá večerní píseň«. Ve zmíněné stati uveřejňuje Veselský text podobný, jaký se zpívá mezi lidem. Quis o tom praví: > . . . že by píseň byla Havlíčkova, není dle rukopisů žádného do-klaJu.«53) Zjištěna byla v opise básní Havlíčkových v pozůstalosti J. E. Vocela s názvem »Duch Havlíčkův^. Jest pravděpodobno, že Havlíček píseň tu improvisoval ve formě, jak se mezi lidem zpívá, a později použil jí pak v zmíněné satirické písni, jejíž hrot namířen proti vlastenecko-sentimentálnímu Pickovi.

Zajímavo jest, že na nápěv její složil oblíbený písničkář pražský F r. Hais píseň »Spi Havlíčku«, jež dosud jest s oblibou zpívána.

Na Táborsku a ve Zlosejně zjistil jsem píseň »Tam v dáli«, jejíž text pochází od F r. L. R i e g r a. K posouzení obou stavím vedle sebe báseň původní a variant ze Zlosejna, který se mnou sdělil Fr. Bobek r. 1897.

Rieger:

Tam v dáli, tam za hájem ples ptáčka zaznívá, tam v dáli nad potůčkem tichá laň chodívá.

A tam, kde ptáček zpívá, a laň jde spanilá, tam v dáli pod tím horkem chaloupka má milá.

S tím ptáčkem rád bych zpíval, s tou laňkou rád bych šel, tam v dáli tajně slouchal, okénkem k ni hleděl!



Zlosejn:

Tam dole pod strání bílá laň běhává, dole nad potůčkem slavíček zpívává.



S tou lani chtěl bych běhat, s tím ptáčkem rád bych byl, tam dole nad potůčkem rád bych s ním hovořil.

Táborský variant (z Dražiček) spojuje v sobě báseň Gustava Pflegra Moravského (sloka 1. a 2.) pak »Tam vdali« a konečně iešiě dvě sloky neznámého původu.

Pfleger: Vy milé vzdechy spějte tou širou nocí v dál, ťěm pozdravení dejte, jež tíží tichý žal.



Tam spějte přes padolí, kde milka moje dlí, a rcete, co mně bolí, a proč letíte k ní.


52) Karla Havlíčka Borovského kutnohorský pobyt a porotní soud, Kutná Hora 1889.
53) Lad. Quis : Básnické Spisy K. Havlíčka str. 36.

Předchozí   Následující