Předchozí 0451 Následující
str. 438

ji opět napravil, zabije zvířátko se své hlavy na té zbrani na hlavni, opět z ní dobře střílet bude.

6. Když zvěř k ráně jíti nechce, tedy naškrab mouky se spodu bochníka chleba, vytři ní třikráte brokovnici, pak půjde zvěř k ráně, a dobře stříleti budeš.

7. Vezmi z bílého holuba anebo z bílé kočky srdce, a nos při sobě, žádná zbraň se tě nechytí.

8. Když na čekání jdeš přes vodu, vstrč konec ručnice třikrát do vody, žádný ti jí nepokazí.

9. Chceš-li střelbu do terče jinému pokaziti, vezmi nechtíc naleznutou klanici z vozu, neber ji do holé ruky, a když má ten k terči střílet, kterého zkazit chceš, tedy pohlédni na něj dírou skrze tu klanici, on pak terče chybí, anebo k němu ani nedostřelí.

10. Kdo by chtěl železo prostřelit, ať vezme nepotřebovaného pa-runkového vosku, napustí jej do kulek, všecko prostřelí.

1.1. Aby k terci jiným pokazil, vezme se vosk, který se svící za márami kape, přilepí se za terč, žádný terče netrefí.

12. Aby zvěř k ráně šla, vezme se kolečko z peří z pávového ocasu, a vloží se ďo lůžka pod hlavní u ručnice; a přijde na ránu zvěř častěji.

13. Vezme se hlíny neb země na křížové cestě, a vytře se ní ručnice, všecko po ráně ostane.

14. Kdo chce, by na něj zbraň nešla, ať vezme »Matky Boží křížek« a drží jej v dlani pravé u prostředního prstu, žádná zbraň na něj nevypálí.

15. Vezme se máje měsíce netopýr, když měsíc dolů jde, ale nevezme se do holé raky, vyndá se z něho srdce a také pravá noha, nosit to při sobě pod pravou paží, žádná zbraň na něj nepůjde, kulka po zemi poběhne.

16. Aby kulka každého chytila, nastrouhá se toho dřeva, který blesk (hrom) opálil, vmíchá se v olovo, když se kulky lejí, každého prorazí.

17. Aby trefil kde a kam by chtěl, koupí se čtvrt lokte plátna, vyplatí, zač jej procení, a když kat někoho stíná, napustí se do něho té krve, a pak se z něho nadělá flastrů, a parunkovým voskem se potřou ; tři rány každý den jsou jistý.

18. Před sv. Janem Křtitelem večer obřež koření »verbinu« stříbrným grošem, a ráno do slunce východu ji vytrhni, a nos při sobě, každý na tě laskav bude,

19. Velký pátek, do slunce východu uřízni kus střemchy, udělej z ní tři křížky, a nos při sobě, neboj se ten celý rok žádných čár.

20. Když chceš na čekání jíti, vykuř ručnici vosím hnízdem, budeš míti štěstí.

21. Když kulky máš líti, dej olovo pod práh, ať dobytek přes něj jde třikrát, šťastný východ budeš míti.


Předchozí   Následující