Předchozí 0468 Následující
str. 455

věci ta nemoc přestala. Končí pak svůj dopis slovy: Pak toť jest na Boží milosti, bude-li jí co lépe od té věci čili nic.

Komu dobytek na odstavení nechce zůstati a také hyne, ten ať vezme rtuť, kafr, mirhu, jarý med a ať to dá do písku; tu díru nahoře nechť zamaže jarým voskem, vyvrtá díru v prahu, kudy dobytek chodí do chléva a zatluče to zase špuntem. A to ať udělá na štědrý den do východu slunce; nebude mu dobytek mříti.

Aby čarodějnice žádného práva ke kravám neměly, dávej jim před sv. Barborou prostřelec neb prostřelné koření a kafe s chlebem na veliký pátek do slunce; též dej každé krávě devět pírek šafránu, bude jim k dobrému užitku. Aneb na den sv. Filipa a Jakuba před slunce východem nažni trávy na devíti mezích, dej ji kravám snísti a neboj se s Boží pomocí, aby jim ten rok kdo škodil.

Aby slepice mnoho vajec nesly, dávej jim často semenec jísti, činí slepice nosné.' Chceš-li aby slepice brzy kvokaly, na štědrý den spař vřelou vodou semenec a dej jim jísti. Aby liška kuřata nebrala, vezmi kořen posedový, jak se po plotě pne, jsou na něm jahůdky, dej ten kořen do vody a z té vody ať slepice i kuřata pijou, nebude jich liška bráti.

V Heřmani na Protivínsku odháněli roku 1728 kroupy následovně: Zaklínám vás, zlé škodnice, kroupy a povětrné bouře, skrze pět ran Krista Pána a tři hřeby jeho, probíjena ruce, nohy a kopí, jímž bok jeho prohnán, abyste se odnesly na lesy, hory ,a vody, pustá místa, kde se neseje více, žádné ovoce užitku nenese. K tomu mi dopomáhej nej-světější Trojice. Každé blesknutí kříž učiniti jest a tato slova říci třeba: »Ježíš, Maria, Josef« a »slovo tělem učiněno jest«. — Dále třeba na velký pátek před východem slunce takovéto cedule na tři strany do pole dáti, aby škodlivého povětří zbaveno bylo:

Proti ohni na Horách Kutných tento obyčej se zachovával r. 1598 : Když pán Bůh takovou zlou příhodu dopustiti ráčí, musí při tom mistr popravní (kat) první . býti a pomáhati hasiti tak jako i jiní poctiví lidé; a při tom se hází vejce nové do ohně nejprv od mladé slepice snesené s cedulkou v tato slova napsanou: Ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého. Jediný Pane Bože v podstatě, račiž tuto nešťastnou příhodu přetrhnouti! — A taková cedulka bývá napsána mnoho časův a schována i s tím vejcem, kdyby se co z toho v rychlosti potřebovalo, aby na hotové bylo.



V Prachaticích vypověděl 24. ledna 1573 jistý občan následující: Léta páně 1573 v sobotu před památkou sv. Pavla na víru křesťanskou obrácení našel jsem nenadále hanebné kouzlo s hrnečkem polívaným v loži při prkně do slámy vložené, kteréž jsem v přítomnosti pana rychtáře Matěje Pece a dvou sousedů, Petra Pelřimova a Melichara Fábera vyzdvihl


Předchozí   Následující