Předchozí 0490 Následující
str. 477
věrností, snad nám přec bude Bohem odměněno, snad aspoň tam se najde milosti, — 3. Ty "koně mě jdou dneska jako pěny, tak že neslyším jejich dusotu na hrobech bratrů spících bez rozloučení, snad nechtěj rušit jejich dřímotu. Srdce «ii tlačí slzu z oka mého, tak že nevidím, kde mám orati, kdo by zde neměl srdce soucitného, zde musí hrubec žalem str-nouti. — 4. Zdá se mi, jak bych oral samá těla, jako bych pod pás v krvi se brodil, pot se mi valí přes oči mé s čela, jako bych mezi mrtvoly chodil, nechci se nohou země dotýkati, neb ona jestiť krví svěcená, srdce zde musí žalem přelýkati, zem ta nesmí být nikdy zneuctěná. — 5. V uších mých stále umíráček zvoní a nářek ducha mého proniká, koleno mé se každým krokem kloní, tichmo jen ústa moje naříká, mnohý zde spící neublížil komu, zde na poli tom život dokonal, nenavrátil se k svým milujícím domů, kde osud ho tak záhy pochoval. — 6. Pročež -vám přeju, přeju do věčnosti, na poli mém zde spánku svatého, snad aspoň tam se najde milosti, pokoje jim u Boha věčného, odpuste mně, že já zde na tomto poli, musím nad vámi chléb dobývati, to moje srdce ukrutně bolí, budu vás každoročně žehnati.    R.

* Únhošť. Má se psáti Oanošť nebo Únhošť? Lid obecně říká »Ounošf«.

    J. K.

@NZ@Časové zprávy.

* Dr. Zikmund Winter, školní rada, zakladatel studia kulturně-historiekého u nás, šlechetný pracovník, příznivec a obhájce českého Lidu, zemřel v Reichenhallu dne 12. června 1912 a pochován na hřbifově Vinohradském. Budiž čest jeho památce.

@NZ@Směs.

* Moderní pověrečné hledání vody proutkem. V Českém Lidu podal jsem i jiní spolupracovníci řadu článků i dokladů, jak starověká i středověká pověra o virguli, čarovném proutku, udržuje se v přežitku dnes moderním a oblíbeném, v hledání vody proutkem lískovým, vidlicí. V době novější hledali a našli vodu léčivou proutkem v Poděbradech, v Ústí nad Labem a nejnověji pověra plnou silou, s překvapující novinářskou reklamou bují v Býchorách. Noviny naše uveřejnily zprávu : Jan Kubelík majitelem léčebného pramene v Býchorách? Sdělili jsme již svého času, že slavný český virtuos Jan Kubelík pozval si na svoje panství do Býchor pí. Charlottu Tüköryovou d'Algest z Píšťan, aby pomocí »čarovného proutku« hledala tam podzemní vodu. Tato dáma je prý totiž v tomto oboru proslulá a Píšřany prý jí děkují za svoje studené prameny. Návštěva její v Býchorách měla příznivý výsledek. Jak »W. Allg. Zt.«


Předchozí   Následující