Předchozí 0199 Následující
str. 198

Běs, běsnost, běsnota (mánia; Raserei, Besessenheit). Běsný neznamenalo původně jen to, co teraz, od psa běsného pohryzený; ale šálený, bláznivý, smyslem pominutý, jako to z řeči lidu rozuměti možno: »neběsněj, nebuď běsný; vari tě běsná mať honí; běsnějem« atd. Srovnej s tím: blahý, blažený; beatus, u Slováků tolik, co bláznivý.

Přiča (Přítča?) znamená vůbec nemoc jakoukoli, když nenadále bez vědomí člověka zachvátí; tu lid hovoří: »příča padla naň.«

Morovisko (srovnej Mora, Kykymora) znamená lidu našetóu všecky neduhy v životě (břichu), jako zacpání, křeče atd.

Záraz, zarazilo ho, zlý větor ho ofouknul; nakažlivá nemoc (epidémia) živočichů i rostlin. Náraz, bolavý vřed, atd. Nemoci pozdější už nemají tak původní slovanská jména a tak starožitný původ.

Že i slovanský národ své nemoci od zlých bytností: čertů, běsů, Mory a t. p. odvodil, toho šlépěje jsou ještě po dnes.

Zrak, přízrak, zázrak (monstrum, spectrum), »zrak tě vzal, metal, zabil; do sto zraků! jdi do zraka!« Když někdo těžkou a náramně bolestnou nemocí sklíčen jest, hovoří se: »Bůh ho přividěl; í očí mu přišlo« atd.

Rok, úrok: »někoho urject (uřknout), abych tě neurjekol, bez úroku« hovoří se o nemocném, z příčiny škodné řeči lidské. Jmenovitě mladé ženy nemají to rády, jestli kdo jich malé dítě chválí, že dobře vyhlídá atd. Tím že se ono »uřkne.«

Čert Běs, Čerta zjest = zlou nemocí trápeným být. Běsná mať = Běsova mať.

Mora. Když malým dítkám v jisté nemoci prse zapuchnou a na prsách bolavé hrče dostanou, hovoří se: »Mora jich saje.«

Babí pěs veliká fouzatá housenka. Panuje u lidu pověra, že kdo stupí na takou housenku, dostane nemoc náraz a pořekadlo: »krčí se jako babi pes« na tuto housenku se vztahuje. Ona se ukazuje po čas babího leta.

Za všeobecný lék proti mnohým nemocem se dává vlastní moč. Proti zacpání: yrabecí trus, koňský trus, anebo jistá hubka, která přes noc na hnoji naroste. Proti zrádníku: mědozel (Grün spann), naškrabaná ze zvonů, jako i proti běsu; tak též vlastní krev, puštěním si žíly, užit. Proti zimnici se naváže ze všelijakých han-dřiček, z oděvu nemocného, batožek a ten se dá žábě na chrbet nosit, aby zimnici odnesla. Všelijaké hmyzy, na př. pondra, chroust, babky se také jako lék užívají. Anebo nitku z chorého psovi okolo krku okroutit; a. co toho mnohem více jest, nežby popsáno, býti mělo.


Předchozí   Následující