Předchozí 0206 Následující
str. 205

mistři pořádku zednického těmto supplikantům, že pokojní a dobrého života jsou, vysvědčují, a vedle toho od Jich Excel, a Mtí, aby podle starobylého obyčeje tu representaci svatých tří králův s hvězdou konati mohli, však na ten způsob, že při tom pokojně a pobožně se chovati, všelikých povykův, a co by sice k ňákému pohoršení sloužilo, se uvarovati povinni budou, jim povoleno jest; pročež aby oni Pražané jim v tom žádné překážky činiti nedopouštěli. Ex Con, reg. Cancell. Boh. Pragae 18. Novembris 1667.------

V příčině kališův a s hvězdou chodění zápověď tamtéž. N. 846. fol. 267 p. v. Pragae 19 Dec. 1670.    V. Mojžíšek.
Masopustní veselosti r. 1634 zakázány. (N. 840 fol. 9. Archiv m. Prahy.) Královští místodržící pánům hejtmanům všech tří měst Pražských ráčí o neprodleném toho při všech úřadech a právích nařízení dostatečně poimičeti: aby oni všelijaké noční i denní maškary po ulicích, pak i ryncích, muziky a tance a jiné k těm podobné rozpustilosti a povyky, kteréž lidé dotčených masopustních dnův proti Pánu Bohu s pohoršením mnohých pobožných srdcí obyčej činiti mají, ihned zapověděti hleděli. Decretum ex Canc. Boh. Pragae 24 Febr. 1634.    Basil. Besser.

Masopustní říkadla maškár v Lašovicích. 1. Já Turek z Turecké země hledám pronárod z Pruský země. Kdybych se moh s Prusem setkati, hned se s ním míním potýkati; neb jsem já na něj pln zlosti, dělám všem pánům něco k libosti. — Hudba salva valfika, co je to tu za drvoštěpa? Co on to tu dělá? cizí domy vytlouká? Pere, dělá, málo myslí, kavasondem pikům kordům. Ne-jsi-li ty horší doby nebožtíka blázna vlastní tovaryš? — 1. Pojď na kord, máš-li kuráž, já tobě dám kličku. 2. A já tobě špičku. 1. Už sem Turka se světa sprovodil, můj vlastní kord jsem do něj vrazil. Pátá dvadcátá kapitola zlatýho caparta. 2. Bratře, já jsem se zpamatoval, ten tvůj kord je dřevěný, při tom by se kafé vařilo a břicho zahřálo. 1. 2. Masopust držíme, nic se nevadíme, pospolu.

    K. Novoměstský.

Mužský masopust 1670. Léta na mužskej masopust vyzdvihli ze sirotčích peněz... V knize sirotčí v Žlutících.

    Fr. Pokorný.
Mužský a. ženský masopust. Ženský masopust zdá se že byl na popelečnou středu. Potud v některých krajinách na Táborskú jest obyčej mezi ženskými od starodávna zachovávaný, že na popelec pijí mnoho kořalky, aby jim prý len hodně dlouhý vyrostl. Srv. Bohemia 1860, str. 457 o Kadani.    Lud. Luděk.

Hvězd padání na sv. Filipa a Jakuba. Kdo na sv. Filipa a Jakuba o dvanácté hodině v půl noci některou hvězdu z oblak spadnouti vidí, ten ať běží na to místo, kam hvězda padla (domní-


Předchozí   Následující