Předchozí 0233 Následující
str. 232

jehličí, mechu, vřesu, rákosí, nebö ze slámy. Na mour uhlíř bere čistou prst (čili mastnou zem) aneho s uhelným prachem smíchanou zem, kterouž uhlíř mourem nazývá.

Má-li se milíř drnem přikrýti, obklade se zdůli až ke »král-iiímu otevření« tenkými drny, které jako cihly přes sebe se kladou. Jest-li uhlíř jiné, výš jmenované věci na patro. vybral, začne milíř nápodobně zdůli krýti, a přikryje jej jimi na 2—3 coule ztloustl. Vždy však uhlíř hledí aspoň vrchní díl milíře tenkými drny obložiti, a jej vesměs silněji přikrýti, nežli nejspodnější díl milíře.

Je-li patro hotové, vloží uhlíř na ně niour. Uhlíř pohází totiž celý- milíř mourem na kraji uhliště zásobním 2, až 3 coule ztlouští, jak tomu vlastnost patra chce, a dříví, na uhlí pálené, více nebo méně tahu povětří požaduje.

Svršek přikryje uhlíř velikým drnem. Jest-li zem neb mour na spodku milíře neulehne, anebo smeká-li se, postaví uhlíř 2, až 3 střevíce dlouhé kusy dříví v náležité vzdálenosti »pádorovně'; na milíř, na ně položí jiné kusy dříví »váhorovně«, a tím zabrání smekání země tak dlouho, až milíř při uhleiií pomalu více klesne, a tolik »šourosti« obdrží, že toho více potřeba není.

Milíře zapaluje uhlíř obyčejně v ranní dobu, aby je-mohl vt, dne lépe pezorovati. Má-li se milíř shůry zapáliti, propíchá uhlíř pohrabáčem, nebo hrahištěm několik řadů děr tak, aby asi na střevíc od sebe vzdáleny byly, a aby nejhořejší, nebo první kraj střevíc od špice krále odstával. Jsori-li tyto díry, které až na dříví procházejí, propíchány, vnese uhlíř část žhavého uhlí na vrch milíře, a zapálí na něm plamenný ohníček.

Chytí-li náležitě, a je-li hlavní oheň asi 114 střevíce hluboký, přikryje uhlíř hoření průduch jmenovaným velikým drnem, načež ze všech děr hustý šedivý kouř vystupuje, a milíř se zapálí.

Měl-li by se však milíř zdůli zapáliti, musí se na králi loučí, nebo třískami roznítiti. Tu pak smí uhlíř jen vrch milíře před podpálením, mourem poházeti, sice by oheň k vrchu nehořel. Jestli se oheň do vrchu dostal, přikryje se milíř pomalu docela mourem, a shůry dolů se na uhlí pálí.

Byl-li milíř náležitě shůry podpálen, nechá jej uhlíř 4 až 6 hodin zavřený. Potom vezme krycí drn shůry dolů, vyplní vypálenou r>rostrannost drobným dřívím, a na to zase drn položí. To vyplňování opakuje, dokud se milíř dokonale neslehne, každých 24 hodin dvakráte, potom jen jednou, a později přestane plniti, a potřebuje k tomu z počátku toliko třísek, potom na drobno rozsekaného hůlkového dříví, a později trochu tlustšího polení.

Při pálení na uhlí m'usí pozor dáti uhlíř na barvu a vůni milířského kouře, protože odtud zví, jak to vnitř vyhlíží. Jak bylo řečeno, hned po zapálení milíře syrové dříví tmavý šedivý kouř


Předchozí   Následující