Předchozí 0241 Následující
str. 240

Stála tu statue svatého Jana, jenž na tři zlatých jest koštovala, ruce z ní usekal, uši, nos taky, buben na krk vhodil, též i paličky.

Řekl k statui: Ti divy činíš, zabubnůj, ať slyším, kterak co umíš, jak budeš bubnovat, však ruce nemáš, léčby v tobě bydlel ten zlý satanáš.

Hned ze všech stran vojsko naše pripadlo, a Brandeburku jeho radost odňalo, co jest škod nadělal, musil pryč ujit, obilí, dobytka nemoh to užít.

K tobě my, matičko, se utíkáme, zažeň Brandeburka, tebe žádáme, dej šťastné vítězství, matičko čistá, za to tě žádáme pro rány Krista.

Ať jsme obhájeni šťastně, matičko, pros za nás každý čas, rajská perličko, nedopouštěj na nás ubohé lidí, žádné protivenství, neb jiné bídy.

Silni vojsko naše, jasná dennice, královno nebeská a spomocnice, ať věrně bojuji za krále svého, pomoz, o Maria, Čechům dobrého.

Dej srdce veselé věrným křesťanům, a odejmi sílu všem zlým pohanům, ať znají tvou sílu, a velké moci', kterou ti dává Bůh vždy všemohoucí.

Snažně tě žádáme, dennice čistá, pro sedům1 bolestí, a rány Krista, pod tvůj plášť, teď obzvlášť, přiviň křesťany, poraz Brandeburka, všechny pohany.

Vartu's obhájila, to malé město, v něm sobě zvolila svůj trůn zajisto, ve farním kostele, to v chrámě Páně, k tobě na kolena, vroucně padáme.

Neb skrze zázraky již dávno dosti skvěješ se, matičko, plná milosti, hvězdičko přečistá, nejvelebnější, matičko Vartecká, cti nejhodnější.

Protož nemeškejme všichni s vroucností na kolena kleknout, to s pobožností, složme ji modlitbu a pozdravení, ona nás každý čas věrně ochrání.

Ač jsme pak synáčka tvého hněvali, skrz světské marnosti, jenž jsme páchali, litujeme všichni, srdečně toho, že jsme přestoupili příkazu jeho.

Máš též v své ochraně, sirotky, vdovy, a zastáváš všechny věrný ubohý, v soužení a v bídách, i v protivenství, nebo si matička plna milosti.

Ctěte ji s modlitbou, v svém růženečku, za vás se přimluví k svému synáčku, aby nám království ráčil popříti, byste na tvář jeho mohli patřiti.

Vzláště pak, matičko, při smrti naší, měj nás v své ochraně, s tělem i s duší, nedej protivníku, ďáblu zlostnému, nižádného zniku, nad námi jemu.


Předchozí   Následující