Předchozí 0289 Následující
str. 288

haný perník. Vše to vaří se ve vodě, v níž prve se vařily hrušky. Do vařeného přidají se zrnka černých hroznů. Uvařené a na kousky usekané vepřové nožičky vmíchají se do omáčky.

Drštky. Ve slané vodě vaří se drštky a když jsou uvařeny, rozkrájí se na velké kostky. Do vody, v níž se drštky vařily, dá se hnědá zápražka a velký kus másla s troškou marjánky, česneku a pepře utřeného. Když se to vše povaří, vhodí se do toho nakrájené drštky a osolí se.

E y b a. Osolená ryba dá se na pekáč s velkým kusem másla. S vejci rozmíchá se pšeničná mouka nebo krupice a udělá se z toho řídká kaše, do níž přileje se něco smetany. Toto naleje se na rybu, jež se v tom asi hodinu peče.

Ryba s kyselou omáčkou. Ryba osolená položí se na pekáč. Na vrch dá se kus másla a téměř všechno koření, jako: pepř, nové koření, zázvor, dymián, marjánka. V kyselé smetaně rozkloktá se mouka a pak na rybu se vleje. V tom se ryba peče.

Buchtičky s bílou omáčkou. Upekou se malé buchtičky z obyčejného těsta. Dá se vařiti dobrá smetana. V jiné sladké smetaně rozkloktá se trochu mouky a do prvnější přidá. Za stálého míchání dá se smetana trochu povařit. Do ní pak dle libosti rozkloktá se žloutků a na buchtičky na míse pěkně urovnané se vřelá omáčka naleje.

Hrách i kroupy uvaří se každé zvlášť. Na mísu pak dává se vždy vrstva hrachu a na ni vrstva krup nebo zelí tak dlouho, až je plná mísa. Nahoře se omastí.

Klasy. Smísí se mouka, mléko, vejce, sůl. Vše dobře se propracuje a z těsta dělají se dlouhé, tenké šišky. Vaří se ve slané vodě, posypou mákem nebo mrkvovým perníkem a omastí se.

Sepná kaše. Bílá řepa se okrájí, rozřeže na velké kusy a ve vodě vaří. Vařená se vytáhne, dá ochladnouti, rozstrouhá se a dá znova do vody, v níž se vařila. Když to počne vříti, zasype se dle potřeby žitnou moukou a dá se vařiti, aby z toho byla hustá kaše. Ta se pak omastí.

Koblihy. (Je-li nedostatek mléka.) Z bílého chlebového těsta udělají se koblihy a posypou se buď netluěeným mákem nebo solí a kmínem.

Muzika. Křížaly (sušené hrušky i jablka) a sušené švestky vaří se ve vodě. Zhoustlé dají se na mísu, je-li potřeba, přidá se cukr a předloží se k jídlu.

Kroupová polévka. Na vařené kroupy naleje se kyselá smetana, do níž přidáno málo mouky a osolí se.

Couračka. Kyselé mléko, s trochou rozkvedlané rozmíchané mouky dá se vařiti. Vařené kyselé zelí s vodou, v níž se vařilo, dá se do toho mléka, jež se osolí. Pak buď celé neb na kousky rozkrájené vařené, loupané brambory dají se do toho.


Předchozí   Následující