Předchozí 0290 Následující
str. 289

Pražená c o u r a č k a. Připravuje se podobně, jen že pak přidá se do ní zápražka.

Sladká polévka. (Dělá se žencům o žních.) Do mléka zavaří se mouka ve sladké smetaně rozdělaná; pak roztluče se do toho dle libosti zkratku a vsypou hrozinky se smaženým chlebem nebo houskou.

Žebrácká polévka. Černý domácí chléb na kostky nakrájený, vaří se ve vodě, do níž dá se kmín a sůl. Do uvařeného vleje se vejce ve smetaně rozkloktané.

Slepice s nudlemi. (Do kouta.) Slepice vaří se ve vodě se zeleninou, až dobře změkne. Na to se vytáhne a ve vodě, v níž slepice se vařila, uvaří se nudle. Když jsou vařeny, přidá) se ša-i'ránu a slepice se opět do toho vloží. V míse nese to kmotra šesti-nedělce. K tomu ovšem dlužno přidat buď pečený věnec, neb velikou buchtu přes celý plech (kuthan) pečenou, nebo velkou mísu koblih a kořalku sladkou.

Velká buchta. »Stará svatbí« nese o svatbě velikou buchtu, z níž každý dostane na svatbě »vejslužkou«. »Stará svatbí« jest žena vdaná, známá z přízně ženichovy. Táž s několika jinými pomocnicemi upeče biichtu, jde s ní v den svatby k ženichovi a ' se ženichem k nevěstě, u níž buchta zůstane. Po svatebním obědě ji družba na stejné kusy rozkrájí a každý svatebčan, jak svrchu řečeno, dostane kus. Buchta jest velmi dobře zadělána: Mouka, kvasnice, hodně másla a vajec, dobré mléko nebo smetana, květ, zázvor, cukr a sůl. Z vykynutého těsta udělá se veliká placka a ta tlustě se pomaže tlučeným, hodně slazeným, horkým mlékem spařeným mákem a posype hrozinkami. Pak se placka na třikrát přeloží, dá na velký, máslem pomastený plech, a nechá opět kynouti. Když vykynula, počne hlavní práce. Z téhož těsta, dříve stranou nechaného, dělají se rozličné ozdoby na buchtu a sice: do prostřed udělá se kolébečka s dítětem, kolem pak věnečky, kytičky, zvířátka, rozličné domácí nářadí a náčiní, nůžky a pod. Na to se dá buchta péci. Když jest na polo upečená, vytáhne se z pece, hodně se pomastí, posype cukrem, opět pomastí a dá dopéci. Pečená vyklopí se na bílý šat někam do měkká, nejlépe do peřin, aby se ozdoby neporouchaly a ihned se zase obrátí. Konečně zastrká se do ní rozmarina s fábory.

Hlavička. (O velikonocích.) Uvařené telecí a uzené maso se na drobné kousky nakrájí neb useká. Přimíchá se k tomu krupice, 10—15 vajec, všecko tlučené koření a máslo. Dá se to na veliký buchtový, máslem vymazaný pekáč péci: Upečené na kostky se rozkrájí a pojídá buď hned neb studené. Má-li býti »hlavička« zvlášť kyprá, dá se do ní polovic krupice a polovic strouhané housky a asi za 2 kr. kvasnic.


Předchozí   Následující