Předchozí 0291 Následující
str. 290

Klouzáky čili bosáky neb c li 1 u páté knedle. Syrové brambory se rozstrouhají, voda se z nich sleje a přimíchá se k nim žitná mouka, mléko a sůl. Těsto udělá se tak husté, by se z něho lžící dělati mohly knedle, které se ve slané vodě vaří. Uvařené se omastí.

B u E á š k y. Kozstrouhané vařené brambory smíchají se dle potřeby s moukou a mlékem, aby bylo husté těsto. Naválí se na po-dlouhlo a na kousky rozkrájí. Na holé troubě se pekou. Pečené horkou vodou spaří, posypou se buď mákem, prachandou (stoupami rozemleté, roztlučené sušené hrušky), nebo mrkvovým perníkem. Omastí se.

S lejsky. Vařené, strouhané brambory zadělají se mlékem, moukou a vejci. Těsto hodně se proválí, nakrájí na malé kousky, z nichž se vyválejí asi na prst tlusté, krátké válečky. Ve slané vodě se vaří, posypou mákem nebo prachandou a omastí se.

Chromé buchty. Na sv. Martina pekou se buchty v podobě zkrouceného C na památku, že prý byl sv. Martin chromý.

Svat b a. Vařený hrách a velké vařené kroupy se na míse promíchají, vepřovými škvarky posypou a omastí.

Sladké zelí. (O žních.) Nakrájené hlávkové zelí dá se vařiti. Na vařené naleje se mléka a když toto se vaří, rozkloktá se bílou moukou.

Hašpanova kaše. Krupice z ječmene (hašpan) vaří se v mléce a omastí se.

Hrušková kaše. Sušené hrušky se uvaří, rozsekají, dají se opět do vody, v níž se vařily. Pak se ocukrují, zasypou moukou, aby z toho byla hustá kaše; omastí se.

T r p á 1 ky. Mouka se na másle do hnědá upraží, osolí, vodou zaleje. Když zhoustla, trhají se lžicí kousky, jež se omastí.

Š k u banky, š u s t e r k y, kundibálky či ku cm o c h. Loupané brambory se vaří, měkké prosypou se moukou, osolí a vařečkou několikrát propíchnou, by se provařily. Když se pova-řily, sleje se s nich voda, hodně se to promíchá a mastnou lžicí trhají se malé kousky. Posypou se buď tlučeným mákem, prachandou neb homolkou; omastí se.

Režný k u b a. Ječné kroupy smíchané s nakrájenými sušenými houbami dají se na pekáč a na ně naleje se voda. Může se přidati také slanina neb uzené maso. Osolí se a v troubě pekou.

Svítek z krupice s koprovou o m á 6 k oi u. Pšeničná krupice smíchá se s vejci (na libru krupice dává se 12 vajec), osolí se a na pekáči máslem vymazaném peče. Svítek pečený rozkrájí se na kousky a vhodí do studené vody, aby se nesrazil. Na to dá se na mísu a poleje koprovou omáčkou.

Podplameni ce. (Na Moravě výchopeň.) Z chlebového těsta udělají se vysoké vdolky a syrové se posypou solí a kmínem. V pekárně se pekou a sice dříve, než se chleba sází.


Předchozí   Následující