Předchozí 0293 Následující
str. 292

hödou tolik pryskyřičné olejnaté niízy nashromáždilo, .že ji po žlutonáhnědé barvě, po silné vůni, po neobyčejné tíži dříví, a na kmene po ěernavém vrchu znamenati můžeme. Když jsme kolomazníkovi dosti takového dříví zaopatřili, oseká sekerou všecky shnilé díly s kořenů a pařezu, až se smolina ukáže, a kusy vesměs tak připraví, aby žádný nebyl tlustší, než 3, a nebyl delší, než 18 coulů. Právě na takové kusy rozřeže a rozkolí také smolinu, a vyrovná toto dříví pod kůlnu, která obyčejně vedle kolomazní pece stává, aby vyschlo a na dešti nezmoklo.

2. O způsobe a spořádání kolomaznicke pece. Má-li se ze dříví dle předešlého popsání připraveného kolomaz táhnouti, musí pec následující způsobil a spořádanost míti: V závětrném místě vyhlídněme na suchu stráň, neb rovinu, a na té 'pec vystavme. Tato pec zaleží z prostraimosťi, čili z hrnce a z ohnivé prolévy neb okolnice, které obě jsou zděné, a skoro v každé krajině rozličnou velikost mají. Prostrannost neb hrnec, do kterého se smolné dříví k vytahování kolomazi klade, bývá 8, až 16 střevíců vysoká kusá homole. Průměr dole vynáší 6 až 12 střevíců. Pro tu dutou kusou homoli neb hrnec z cihel se vystaví zeď na čtvrt cihly ztlou-ští, a pec se právě tak zklene, aby jen díra, která 1 a půl, až 2 střevíce v kvadrátu má, otevřena zůstala; a k pohodlnému vybírání uhlí nechá se vespod díra 2 střevíců zvejší, ala půl střevíce zšíří. Aby ale kolomaz tím lehčeji a všechna odtéci mohla, dno pece ne váhorovně, nýbrž ke zpodu plosce nákloňmo, anebo plosce za způsob trychtýře se udělá, cihlami dvojnásob se obloží, a v prostředku nechá se díra 6 až 8 coulů široká, níž kolomaz do korejtka pod tou dírou zasazeného téci, a z ní do podložené nádoby se odtáhnouti může. Nyní se na 3 a tři čtvrtiny střevíců vzdálí od toho dutého homolatého hmotu (hrnce) ještě zeď na půl cihly, neb 6 až 12 coulů tlustá, jenž okolnice slove, buď z cihel, nebo ze zdicích kamenů nad hrncem tak vyvede, že ní prázdná prostrannost k pálení nastane, kteráž tedy dole 3 a tři čtvrtiny střevíců, svrchu ale jen pár coulů vynáší. Tato zeď, v které se dole 2 proti sobě nad-stojící úsloně založí, nahoře při horním okýnku s hrncem se spojí, a jenom 4 okýnka neb fučíky 4 coulů v kvadrátu se vypustí, aby se s ohněm lépe zacházeti mohlo. Podstatné spořádání kolomaznicke pece tímto krátkým popsáním poznati, a následujícímu učení porozuměti lze.

3. O plnění kolomaznicke pece. Má-li se vejš popsaná pec naplniti, naklade kolomazník do okolniee paliva křížem, a naplní pec, nebo hrnec co nejhustěji smolinou; dříve ale, než se ta smolina klade, dá se podlážka z několika sochorů, by žádné oharky neostaly. Na to dolení okýnko, kterým se uhlí vybírá, zazdí, a hořejší díru v hrnci cihlama zandá.

4. O topení. Je-li pec podotěeným způsobem naplněna, rozžehne kolomazník oheň v okolnici, a ten oheň ponenáhla se roz-


Předchozí   Následující