Předchozí 0337 Následující
str. 336

nakládají se »podávkami«, t. j. vidle mající 2 nepatrně prohnuté zuby a ne dlouhé nasadí.

Pšenice se buď »vachluje«, buď »žne« — a to ponejvíce — t. j. »srpem« řeže.

Srp má ručičku a vlastní »srp«. Otupí-li se srp nebo kosa, ostří se brouskem, který si na pásku, zavěšený nosí sekáč v »toulci«. Toulec je buď z hovězího rohu, aneb ze dřeva. Je-li moc otupělá kosa nebo srp, »klepají se« na »klepačee«. Klepaěka je třínohá stolička, která má na jedné straně dvě (v předu) a na druhé jednu nohu (v zadu). Tato noha vyčnívá přes sedadlo a v ní je zaražena »babka«, t. j. tlustý, krátký hřeb s velikou hlavou, na níž se kosa klepá kladivem klepacím (»klepadlem«). Stolička s babkou a kladivem jmenuje se »klepání«.

Hrách se trhá na »víchy«. Brambory se »dobývají« motykou a vozí se v »korbě« do »lochu«, nebo se ukládají na poli do »pryzny« či »krechty«.

Jetel- se sušívá na polích na »kozlíku«.

Ve stodole jezdí se na »mlat«, který je oddělen »zátení« od perný. Nad mlatem je »vodr«. Jsou to povaly přes mlat s trámu od jedné záteně na trám druhé záteně. Na mlátě se obilí mlátí cepem. Cep má: »držadlo«, »biják« a tyto části spojeny jsou »ošitím«.

Vymlátili-li »mlatci« obilí po mlátě do kola, vymlátili jeden »řad«. Obilí se smetá do prostřed mlatu na »záhon«. Když se vymlátí několik řadů a záhon je již veliký, obilí se čistí. Napřed se »přehazuje« lopatou, aby se oddělily »plívy« od zrna, kteréž dál doletí. Občas se smetou »peroutkami« zrna, plívy. Potom se »mlejn-kuje«, t. j. čistí se na mlejnku; u předu vypadává z něho lepší zrno, v zadu »zadina«. Potom se zrní »pocívá« (též: procívá) na »řešatě«. Řešato má dřevěný »lub« a v něm drátěné, dírkované dno.

Vyčištěné obilí sype se do pytlů a odnáší na sýpku. Pak se opět shází nové obilí s »vrstvy« (též: »brstvy«) na mlat.

Je-li obilí v drobné slámě, pročišťuje se na »vosevadlo« či »říděici«, kteráž bývá celá upletena z rozřezaných kořánů.

Obilí v delší slámě pročišťuje se »vytřásadly«. Jsou to dřevěné vidle, tenká tyčka se dvěmi větvemi. Sláma pěkná se dává na půdu, sláma krátká, zmuchlaná, »drchanka« se stele pod dobytek.

Hrachovinami se krmí skopový dobytek: ovce či bahnice, jeh-ňata, berani, skopci.

Skopci na zimu šlovou »jádlinci« (jahrling), z jara »zubáei« nebo »zubkyně«. Ovcím dává se žráti a lízati do »párníků« a »von-trachen« (též: vantrok) a sice mezi špršle se jim dává žráti na obou stranách, kdežto vontrachna (vantroky) je poloviční »párník« a staví se ke zdi, může tudíž ovce žráti a lízati jen na jedné straně.


Předchozí   Následující