Předchozí 0360 Následující
str. 359

jů, výjevů ze života společenského. Nic nám nevadí, že jsou tyto výjevy z Kocourkova někde překresleny rukou satyrika.

Náš nynější a moderní vtip ovšem iitrpně krčí ramenoma nad slabostí tehdejšího humoru, ale, buď jak buď, i nynější čtenář, vyhýčkaný předrážděným vkusem směšnosti podle nynějších představ, neubrání se úsměvu při zbrklosti a nejapnosti Kocourko-vanů, jak je lisečné podpisy vyličují.

Tedy: Jednomu měšťanu pověsili v Kocourkově bulíka na nos. Honza z Kocourkova nese si z hospody velikánskou opici. Jeden Kocourkovský měšťan chová mnoho dobytka. Matěj v Kocourkovo hází po Káči očima. Jeden měšťan v Kocourkově užívá svého bohatství. Jeden boháč v Kocourkově se nadýmá. Honza se v Kocourkově dobře chová. Jeden měšťan v Kocourkově druhého u pana půlmistra. očernil. ' J ednomu měšťanu v Kocourkově dohazují dům. Jedna matka v Kocourkově maže se s dětma. Kocourkovská mládež chytá se světa, t. j. zeměkoule.

Nakladateli p. B. Šimáčkovi dlužno tuto díky vysloviti, že neodepřel zvýšeného nákladu na ukázky tyto do tohoto čísla, jež jistě uvítá s radostí každý přítel starého, bodrého humoru českého.

Další řada naší látky o Kocourkovu týká se výpisku z tak zvaných Kocourkovských Novin, jež otiskovaly, obyčejně na konci čísla, skoro všecky české časopisy na začátku věku XIX., Rozličnosti atd. Vybíráme z nich další snůšku. Jsou to mravokárne, krotké i kousavé šlehy na tehdejší poměry české. —

V posledních koeourkovských novinách stálo návěští od jakéhos malíře, že míní do učení přijmout dva neb tři chlapce, kteří chtějí malířství jen potuď se naučit, co by uměli někoho omalovat neb také očernit. K tomu jim slibuje dost krátký čas k učení.

U Kocourkova jakýs bohatý sedlák vymyslil si laciné a veselé mlácení. Do stodoly bere jen několik houslovrzů; ti z celé síly řezají jakoby měli ten největší vztek na své skřipky, a kde která kočka s rozježenou srstí utíká; sběhlá chasa křepčí a skáče po ?.*oz-hrnutém obilí, tak že ve slámě ani zrna neostává. Krom tohoto vymlácení zrovna za darmo, jest také ten prospěch při tom, že takovým vrzotem myši se ze stodoly rozbíhají.

V nedávné licitaci byly zde prodávány tyto věci: 1. Dva měchy, jeden větší, druhý trochu menší k nafouknutí si těla, když má člověk zapotřebí, platnosti a vážnosti někde si dodávat. 2. Několik háčků, s nimiž se může leckomus všelicos na nos, mnohému


Předchozí   Následující