Předchozí 0368 Následující
str. 367

Ale byl krutý mráz, a ten nechtěl trpět, aby se ještě na větší troubilo, nebo aby snad jej vypískal někdo; prolož jim v nástrojích všechny hlasy zamrazil, tak že jakkoli se nadejmaly, ani nejmenšího ceknutí, z nich vyfouknout nemohli. Co nejde, nutit se nedá; a tak muzikanti, bez pořízení, odešli do hospody podle svého starožitného obyčeje. Zde v teple po stěně rozvěšení nástrojové za chvíli sami spustili troubení a pískot, když zamrzlé hlasy v nich se rozhřáli. Všichni hosti se splašili, a hrůzou křičíce rozutíkali až kam do ulic, a lidu ze spaní vylekali. Jak dále bylo, ještě se neví, protože kocourkovský posel již přede dnem na cestu se vydal.


11. Kocourkovská mládež chytá se světa t. j. zeměkoule.

Podle nového zákazu z usnesení všech manželů v Kocourkově nesmí tamní pan zubotrh žádné ženské zub vytrhnout, protože přej by pak paní a panny Kocourkovanky nemohly dobře jazyk za zubami držet.

Několik domácích pánů prohlásilo v tamních novinách, že chtějí po ten čas, co tolik kocourkovanských škemralů o udělení k novému roku na ně chodí, od Vánoc as do polovice ledna, své do-mácnopanství komukoli a začkoli pronajmout. Protož Kdo by chtěl okusit, jak jest v Kocourkově bejt domácím pánem, může toho při té příležitosti dost lacino a hned dosáhnout.

Hustá mlha vězela po celý den o novém roce letos v tom městě, a teprva k večeru zdvihla se co černý mrak. Zpytatelově pří-


Předchozí   Následující