Předchozí 0383 Následující
str. 382

v tomto případě jest prý dosti snadná. Primrazený dá si nalíti piva, vypije je přes ucho a sklenicí ťukne do voje. Tak prý čarujícímu roztluče hubu všecku. Jinak pomůže si, má-li u sebe bílou tolitu. Tou otře koně od hlavy počínaje slovy: »Dopomáhej mi předně Bůh Otec, Bůh Syn a Bůh Duch Svatý« a obejde vůz.

Jiný způsob přimrazování povozu, o němž tuto zmíniti se chci, sahá hlouběji již v podivné, často až směšné prostředky čarodejnícke. Tu musí býti kousek rubáše ze šestinedělky a jehla, jíž byl šit. Rubáš se jehlou propíchá a chce-li kdo koho přimraziti, nechť podívá se skrze nohy dírkami těmi na něho. Pomoci v tomto případě může jen osoba čarující a to, podívá-li se rubášem obráceným.

Konečně zmínku učiniti chci o nejzajímavější části tohoto přimrazování, o kouzelném chytání zloděje: Pozoruje-li hospodář, že ztrácí se mu majetek, nechť v příhodnou pro zloděje chvíli tato slova pronáší: »Statek, jmění a co mám, nech! Jest to osmkrát vázané skrze pět ran Krista Pána Ježíše, nebo Kristus Pán, všech-něm život dal. To já čtu všechněm zlodějům a zlodějkám ku pokání. Ve jménu Boha Otce, Boha Syna, Boha Ducha Svatého (při tom žehná se křížem). Pokorná kající žena, matka Pána Ježíše Krista, šla jest cestou po zemi, i vedla své milé dítě za ruku. I přišli k ní tři zloději, a chtěli její milé dítě ukradnouti. I řekla Panna Maria: Svaž, Petře! I řekl Petr: Já jsem svázal železnými řetězy, Božíma rukama, Božími slovy, takže zlodějky a zloději svázaní stojí a státi musejí jako žok a hledí jako kozel a musí mi počítati všechny hvězdy, které se na nebi blyštějí a ještě musí dále státi a se nehejbati, státi jak žok, a hledět jako kozel a musí mi počítati všechen písek, co jest ho v moři a stromů na zemi a ještě dále musí státi a se nehejbati, státi jako žok a hledět jako- kozel a musí mi počítati všechny pařezy, které jsou mezi nebem a zemí, všechny hvězdy, které se na nebi blyštějí a ještě musí dále státi a všechen okršlek zemský za obuv: Abys stál ve jménu čertovém, a hleděl ve jménu ďáblovém, až já tě mýma očima uhlídám a mým jazykem tobě odpuštění dám. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn a Bůh Duch Svatý, vše jeden Hospodin, jenž jest požehnaný věčně věky věkův. Amen.«

Zloděj musí státi tak dlouho, až dopaden a poznán byv hospodářem od téhož odmrazení dochází slovy: »Dávám tobě odpuštění ve jménu čertovém, abys byl sproštěn ve jménu ďáblovém: Jdiž a odejdiž ve jménu všech čertů.« Pak kopne jej třikráte a tu teprve může zloděj odejíti.


Předchozí   Následující