Předchozí 0401 Následující
str. 400
některým, jakžto žáci ve škole, slívy neb višně zobí ve sně, to na jevě biti bývají. A tak o všech o jiných obyčejích, jakžto vídati zvykal. Čtvrtí snové jsú o budúcich časiech Buohem neb andělem zjeveni, jakžto jměl Jozef o tomto svatém dietěti; neb jest i proroctví, jakžto jest jměl svatý Daniel prorok; anebo jest také ďáblovým obluzením, jakžto praví Aristotiles o jedněch lidech, a také písmo o těch mluví: ež ďábel zlé sny přinášie pro lidské oblúzenie. — Srv. podobné výklady ve snáříeh staročeských od Vavřince z Březové, Václava Hájka z Libočan a jiných, ve vydání Zíbrtově, Světová knihovna Ottova.    J. Luz u m.

*Rusové na Moravě ve století XVIII. Nové, zajímavé zprávy podává Dr. St. Souček, Časopis Mor. Musea Zemského, X., v Brně, 1910, str. 87. Podle záznamů rukopisných ználmý spisovatel J. H. Gallaš jistě věděl, že patří Rusové k Slovanům, ale ve zmínkách o nich nezní ani radost ani naděje, založená na vědomí příbuzenství. Komicky zní výklad Gallašův o způsobu ruských lázní. Kusové r. 1798—9 tábořivší na Moravě, vystavili si prkennou chaloupku u vody (říkali jí »baňa«) a v ní se ustavičně a silně topilo. Tam o své veliké noci pařili se a metlami mrskali, prý za příčinou uloženého sobě pokání, pak nazí vcházeli do studené vody a druh druha jí polévali, prý v domnění, že tak od spáchaných hříchův budou očištěni. Kusové táhší Hranicemi r. 1798, ač bojovní, byli prý »velmi otrockého ducha«; dávaliť se od jakékoli žádosti odstrašiti pohrůžkou stížnosti. ""Byli velmi nesytého břicha, s každou ale klochtaninou, když jen hodně kysela v hojnosti předložena byla, byť se i v nějaké hrotnici stalo, dobře spokojeni.« Byli též dlouhoprstí, zvláště kozáci. Roku 1799 byli již vyberavej ší, žádali koláčky a lukše (nudle).

*Věštba řemeslníků ženichů na Tři krále. Na 3 krále popisují sobě děvčata křidou plné dveře rozličnými písmeny, však tak, že každá ta písmena počáteční řemeslo nějaké znamená, ku př. u-uzdářství, š-ševcovství, k-krejčovství atd. Potom zavážou uprostřed sednice děvčeti oči a ona jde a položí prst na dvéře, a na které písmeně prst leží, toho řemesla dostane muže.    J. Seber a.
*Masopustní humor: Na masopustní úterek jeden přistrojený za husara zpívá: Já, já, já, husar ztrápený. Já, já, nemám já ženy, kapsa prázdná.. (Kolínsko).    P. O ulehle.
*Stehlík v přísloví: Přichází k nám tak zřídka, jako když přilítne stehlík.    A. L a m b 1.
*Hosti, pořekadlo: Kdo chce mít hosti, jen ať dá spáliti kosti. Když přijde vzácný host, říká! se: I toť abychom kamna rozbourali.    V. D. Lambl.

Vydání a náklad firmy F. Šimáček v Praze. — Za redakci vůči úřadům odpovídá
Bohuslav Simáček. — Otiskování článků dovoleno pouze se svolením vydavatelství. —
Patisk se stihá soudně. — Tiskem Dra. Ed. Grégra a syna.

Předchozí   Následující