Předchozí 0412 Následující
str. 411

v řece se dotýkajíc říká: »Ve jménu sv. Jana Kř. nabírám tebe, vodičko k (Z Komína u Brna.)32)

V jordánce vaří se léčivé byliny, nemocní a choré děti se v ní koupají, stírají se jí souchotě a pod.; odvar léčivých zelin ve vodě jordánské pijí neduživí, anebo se jím omývají.

Chléb, jsa tak vzácným darem Božím, jest i účinným lékem od mnohých nemocí lidem i dobytku, ochranou od všelikých nehod a pohrom živelních, amuletem hájícím, od zlých bytostí nadpřirozených, od kouzel, čárův a »zlých účinkův« a p. Největší moc ve všech těchto věcech přičítá se prvnímu pecnu, poznamenanému »Božím očkem«. Na moravském Slovensku hospodyně podávajíc příchozímu ukrojit si chleba říkává: »Ukrojte si u nás, abyste v nemoci dlouho žili.« Když totiž člověk těžce onemocní a nemůže už nic jísti, *je živ tím, oo mu chleba u lidí ukrojiti si dali; »smrť od něho utíká, protože tím chlebem je pořád silný.«33) — Léčivá moc, skoro zázračná, přičítá se léku nějakému, zakopanému na čas pod domácím prahem. I proti udělání nebo čarám se takového léku užívalo. — Také třísky seškrabané s prahu, odrobinky chleba, zbytky štědrovečerní večeře mají důležitost nemalou v lidovém léčení; nemocní se tím nakuřují. Od některých nemocí, jmenovitě od zimnice, kupuje se v krámě »všeho koření«, v hospodě »všeho trunku«, nebo nažne se »všeckej trávy«, co roste v zahradě. Některých nemocí jest totiž mnoho druhův a od nich také mnoho lékův, a nesnadno pokaždé uhodnouti, který to právě druh jest a připadnouti na pravý lék. Snad tedy z toho »všeho« koření něco přece pomůže.

Za lék užívá se také vyptaného nebo nalezeného chleba. Od ohnipary dobře jest uvázati dítěti na krk vyptaný krejcar proražený a na červenou šňůrku navlečený. Takový krejcar »zahújá« (vymění) se od žebráka.

Jako vyptané, tak i ukradené věci mají do sebe léčivou moc. Ukradený řezníkovi kousek masa přikládá se na bradavice, ukradený mlynáři provázek od měchu uvazuje se dítěti na krk od ohnipary.

Kořínky, jahůdky a p. močí se v kořalce. I močka z dýmky má svou důležitost v léčení; od bolení, od hlíst nakape se močky do kořalky.34)

Při léčení lidovém dbáti musí se bedlivě rozmanitých předpisů, má-li nemocný brzo ozdravěti. Tak zaváže-li se obvazek na ráně zadrhmo, na »psí (kočičí) uzel«, bude nemocný špatně spáti, a bolest se mu dlouho nezahojí — nezdravota totiž nebude moci z ne-


32) Čas. mat.« mor. 1879.
33) Mor. lid, 132., 133. S4) L. c 192., 193.

Předchozí   Následující