Předchozí 0413 Následující
str. 412

duhu uniknouti. Proto niť, kterou se obvazky na ráně ovinují, nemá se vázati na uzel, nýbrž toliko konce její mají se skroutiti dohromady, aby uzdravení se nepřekáželo.35) Co při jakýchkoli zevnitřních bolestech, t. j. ranách, od těla se odloučí, uřízne nebo ustřihne, ano i obvazek nepotřebný, má se vhoditi do ohně a spáliti. Za-kopá-li se do země, chřadne nemocný zároveň, jak zakopané věci hnijí.38) Z léků, nápoje a krmí pro nemocného ustanovených nemá se nic postaviti na zem, sice se nemoc zhorší. Za léky, aby pomohly, nemá se děkovati; řekne se leda: »Aby bylo na plat, nebudu váni děkovat.« — Co se nemocným za lék a pomoc kupuje, nesmlouvá se, neměří a neváží, nýbrž jen tak »od oka« se prodává. Věci v léčení užívané nemají se brát do holé ruky, sice by pozbyly své léčivé moci. Čehokoliv se v lékařství užívá, má být nové, nepotřebované (hrnek, provázek, mýdlo atd.). Aby se nemocný neodle-žel, dává se mu pod postel každého dne mísa vody čerstvé, osolené, do níž se vloží vejce (Valašsko).37)

Nikdo ovšem nečeká, až onemocní, nýbrž hledí z předu proti nemocem se pojistit, věda dobře, že mnohdy »nespomůže bábě ani kouření*. Kdo chce býti ochráněn před všelikými nemocemi a bolestmi, nechť sní na zelený čtvrtek chléb s medem a na velký pátek pod některým stromem se pomodlí. Celé tělo může člověk opravit a proti všem nemocem pojistit, říká-li vždy, když spatří nový měsíc: »Dej Pán Bůh dobrý večer, měsíčku; vidím tebe o dvou ro-hách; prosím, aby mě moje ruce nebolely, ani nohy, ani hlava, ani zuby, ani moje celé tělo, až tě uhlídám o třech rohách. K tomu mi dopomáhej atd.«3S) — Kdo na kýchavnou neděli třikráte kýchne, po celý rok nezastůně.

Jaké nemoci a jak dříve léčily »kolozubé a čarodějné ba-bice«, prozrazuje nám Bílovský: ». . . skoro největší zaneprázdnění jim dělají lidé nemocní; nebo tenkrát nejvíc musejí sobě hlavy lámati, duchy své a přátelské mužíčky obtěžovati: »Zda-liž oslepla od ouěinka? Zda-liž tomu někto nětco na cestu nevylil? Zda-liž ona nětco na hodech nevypila? Hlava ji ráno bolí. Zda-liž onomu někto nedodal? Hryze ho v břiše. Ten loktem nemůže hnouti, schne mu celé rameno, jiný má suché lámání v kyčlích. Této zní v uších, onou huser39) trápí, toho mrzina drží etc. Žehnejte, žehnaěky, hádejte, hadači, odkud' to? ... Co ti kouzedlníci? Dřívej, je-li přítomná osoba nemocná, tuto žehnají, divnými kliky háky znamenají, tělo nesoukanýma niti měří, ruce a ramena syrovýma provazy váží, žilovatýma stahují, kříž mění, levou ruku žehnají etc.


35) Zlatá Praha, 1890.; Mus. 1856, III., 59.
36) Mus. 1855, 55.
37) Mor. lid, 194.
38) Mus. 1854, 536.
39) Húser, houser dle Jungm. SI. husák, bolení v kříži.

Předchozí   Následující