Předchozí 0474 Následující
str. 473

Modli.se, pracuj a zpívej! I písní možno se modlit... Prostý venkovský lid z Práchenska vytvořil si jednoduchý filosofický názor národní písní:

Není lepší na tom světě

jako Boha ctíti,

jeho vzývat; jemu sloužil,

jeho velebiti.

(Erben, str. 575.)

A na Klatovsku zcela asketicky hlásá národní píseň:

Nic, nic, nic —

na světě není nic:

ať je mladý nebo starý,

každý musí jít na máry;

nic, nic, nic,

na světě není nic.

@

(Erben, str. 576.)

Úrodné pole pro národní píseň nalezl by kněz také ve spolcích —- hlavně ve sdruženích mládeže. Nejvhodnějším začátkem byla by přednáška o národní písni, o jejích krásách a významu, o zajímavém původu některých písní znárodnělých. Národní píseň by vdechla ve sdružení opravdový, zcela nový život.

Loňského roku na národní svátek sv. Jana Nep. sjelo se do Prahy »Sdružení venkovské mládeže v Čechách«. Při té příležitosti kaplan staroboleslavský Čumpelík přednášel v učit. ústavu v Bubenči o významu národní písně pro skupiny — názorným přednesem. Přijela tehdy mládež ze St. Boleslavská, aby písní dokázala pravdu slov řečníkových. Přijel český katolický dorost pochlubit se před slovanskou Prahou prostičkou národní písničkou. A zazpívali tenkráte přes půl sta národních písní — z paměti — a jednu lepší než druhou. S nimi rozezpívali se všichni přítomní synové a dcery českého venkova. Byl to tehdy svátek české národní písně — a v její prospěch za to jedno májové odpoledne vykonal jediný obětavý kněz opravdu mnoho!

Dnes ve velkých městech veliký význam mají sdružení, spolky a jednoty dorostu katolického. Hlavním jejich cílem je: téměř každý večer zaměstnati svoje mladé členy. Odešli do města učit se, živit se. Jsou to vesměs děti českého venkova, národní písně by je jistě přivábily. Pracují snad ti mladí lidé v továrnách, kde kazí se jejich cit mravní a cit pro krásu různými nejnovějšími popěvky. Jak zde třeba je protiléku — národní písně, která v cizině pomáhá chránit duši i tělo nezkušené mládeže. V takových okolnostech písnička národní svůj mravní význam ještě více dokazuje. Kněz se stýká se všemi vrstvami lidu, proto pro národní píseň může působit více méně všude.


Předchozí   Následující