Předchozí 0092 Následující
str. 73

Malorusové znají jednoduchý způsob stavby pece. Z proutí vypletou plášť a ohodí jej po obou stranách silnou vrstvou hlíny. Po vypálení slámou zuhelnatí proutěný koš uvnitř a pec je hotova. Huculové znají ještě jiný způsob. Ohodí dřevěný špalek příslušné formy vrstvou hlíny, pak špalek vypálí a nabudou tak jakési pece.

J. Konopas:

O sběrateli lidového podání V. Krolmusovi.*)

Václava Krolmusa poznal jsem r. 1857, když z Prahy přijel, aby na hrádku Sudoměřském hledal starožitnosti a pohanské hroby otvíral, při čemž jsem mu pomáhal také kopati a hledati.

Hrádek na přední části souvisí s rovinou Sudoměřskou. Zadní část naproti Skalsku končí výběžkem či ostrohem a pahrbkem, na jehož temeně jest skalisko asi 3 m. vysoké, 40 m. dlouhé a 5 m. široké. Nedaleko skaliska zdvihá se kuželovitý pahrbek, u něhož prý býval prastarý val, který Hrádek od ostatní planiny odděloval. Skalisko jest rozděleno úzkou vytesanou mezerou. Na straně severní a jižní pozorovati možno stupně do skály vytesané, vzhůru vedoucí. Na skalisku nahoře rovném stávalo nějaké dřevěné stavení. Na každých 10 kroků jsou vytesané přes skálu mezery, v nichž byly dřevěné trámy, které držely buď podlahu neb celé stavení. Kolem skaliska jest zarovnaný příkop jako val. Na straně jižní bylo pohřebiště asi 25 hrobů a vedle toho vytesaná ve „skále ¦ jako kostnice, naplněná kostmi lidskými, lebkami a hnáty. Na každém skoro hrobě byl položen dlouhý kámen čtverhranný a pod ním mělko jen ležela kostra hlavou k východní straně.

Krolmus řídil kopání, poroučel, hledal, napomínal k pozornosti, aby se žádný šperk od kostry neztratil a poučoval při tom o hledání starožitností.

Mimo hrob nalézalo se po stráních hrádku mnoho kostí zvířecích, některé ozdoby a veliké množství úlomků z rozbitých popel-


*) Otiskujeme článek zvěčnělého písmáka, rolníka J. E. Konopase, jako osobní vzpomínku na ctihodného sběratele lidového podání V. Krolmusa, a zároveň jako zajímavý popis (z péra nadšeného pořadatele a účastníka) národní slavnosti na českém venkově v létech šedesátých minulého věku, při odhalení desky pamětrí na rodném domku V. Krolmusa. Konopas líčí vše prostince, místy zdánlivě rozvláčně, ale tak věrný popis tehdejších slavností našeho lidu na oslavu buditelů a vlastenců málokde se zachoval. Na konec otiskujeme článek Krolmusův podle rukopisu, který dal Krolmus Konopasovi na památku a který obsahuje mimo některá věcná nedopatření historická původní zprávy o venkově českém v dobách pobělohorských na základě zachovaných matrik. Srv. o Konopasovi Český Lid XIX., str. 59.

Předchozí   Následující