Předchozí 0119 Následující
str. 100

vošklivá, nezhledná, na samí evandry z podkovama rošlapou. To říkej třikrát a Bůh Otec, Bůh Syn a Duch Svatý ftt Amen nikdá.

Na lišej. Lišej smisej, nedělej se velikej, jako důl hlubokej, jako řeka širokej, a rozplyň se a nerost více, jako neroste kamení od Krysta Pána narození. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch svatý Amen.

Na kift.2) I. K tomu mě dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch sv. Amen ttt. II. Já tebe zaklínám, kifte, Boha Syna skrze

nejsvětější jmény ___ Pozdravuji jeho předrahou krev a jeho

umučení a skrze onoho člověka, kteréhož .... uznáváš. — III. Já tebe zaklínám, kifte, skrze soud Boží, skrze mé celé živobytí Amen ttt. Na mých všech oudech šeredných se šelmy schází, ať utekou letem Krystovým, aby budoucně od této nemoci ochráněni byli celého života oudů mých, předně skrze nevrle tumirování nemocného Amen ttt. — IV. Já tebe zaklínám, kifte, skrze umučení Pána našeho Ježiše Krysta Amen ttt. — V. Já tebe zaklínám, kifte, skrze těch pět hřebíků, co v nohou, rukouch pěti ran proraženi byli Amen ttt. — VI. Já tebe zaklínám, kifte, skrze těch pět osob, jenž vázáni byli Marie Matky božské, sv. VoršiJa, sv. Alžběta, sv. Jan Křtitel, sv. Filip a Jakub, tytéž osoby dopomáhejte společně, aby mě lílevy popřál, skrze tyto osoby mě to proukázal a mě spokojil, od této nemoci zbavil Amen ttt. — VII. Kifte, vázaný, svobodný, Pána našeho Ježíše Krista, poněvadž si zrazen, sepjat, bit, byl na kříži svázán pro mě___umřel všeho nesnesení pohanského trpěl Amen ttt. — VIII. Já tebe zaklínám, kifte, skrze kříž, který ty Kryste umučený pro mě___a za všeckny smrtelné hříšníky dokonal skrze moc Boží, která jest mu od Boha daná, k tomuž nám dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch sv. Amen ttt.

Zavrtávání se užívalo, aby se zahnaly bradavice, boule a jiné nezdravé výrostky na těle. Vyvrtala se nebozezem díra do dveřejí či futra u dveří, načež se slovy mně neznámými díra pevně zatloukla dřevěnou zátkou či kolíkem.

Josef Vaněček:

Staročeské proroctví o dobytí „červeného Jablka", Cařihradu r. 1560.

Slavný lékař, protomedikus království Českého, vydavatel obrovského herbáře, Tadeáš Hájek z Hájku, vydal s podrobnou úvahou učenou proroctví staročeské o vítězství a o pádu Turků, r. 1560. S povídavou důkladností jako pravý syn a odchovanec své


2) Kift, též kieht z něm. Gicht, dna. Kift (z něm. Gift, jed) upoiníná na lidové pojmenování »studený jed«. Text zde valná porušen.

Předchozí   Následující