Předchozí 0165 Následující
str. 146
V. Vávra Haštalský:

Lidové kroje v Čechách, a ve Slezsku 1862.*)

Plzeňáci.

Čeští obyvatelé kraje Plzeňského zachovali sobě až po tu dobu nad mim malebný kroj národní, jakkoli vliv města Plzně tu vždy škodlivěji na jeho záhubu působí.

Ženské rozdělují vlasy od poutce k čelu a pletou je obyčejně ve dva copy, jež nazad hlavy svinou. Co zvláštní okrasu ovinou zhusta tři neb ctyry aksamitové pásky okolo hlavy. Na krku mají ověšeny veliké dolary. V létě nosí kazajky z bílého kartounu, v zimě krátké kožichy. Sukně jsou z kartounu rozličné barvy. Zástěry jsou. kratší než sukně, barva je rozličná, mašle je vždy bí'á a nazad se váže, punčochy mají nejvíce bílé a liší se tím od německých Plzeňanek, jejichž punčochy jsou naskrze červené. Mužové nosí na hlavě čepice, vydrovou kůží olemované, jejichž kápě je buď z červeného sukna neb zeleného aksamitu, tak zvané vydrovky. O slavných příležitostech zastupuje čepici klobouk, jež jsou v okolí Plzně nízké se širokým okolkem, u Přeštic jsou vysoké a nad míru širokou aksamitovou stužkou ovinuté. Tyto poslednější klobouky zo-vou se »měřice«. Na krku mají černý hedbávný šátek. Vesta veskrze i na zádech z modrého sukna bíle olemovaná, má stojatý límec a těsnou řadu malých mosazných knoflíků, jichž nejméně jest pětadvacet. Dírky na knoflíky jsou tmavozeleně neb černě vyšity. Kabát z modrého sukna červeně vyložen a podšit se stojatým límcem, slouží za slavnostní roucho. Dosahuje dole se zužujíc až po kotníky a je od pasrx v zadii rozdělen; šosy jsou bez kapes. Z předu táhne se od shora dolů jako u vesty nepřetržená řada mosazných knoflíků. Poněvadž by to bylo nepohodlné tolik knoflíků zapínati, tedy je mnoho dírek na slepo, toliko pouze švem naznačeno. Kabát se vůbec již k vůli skvíeí se červené podšívce zřídka zapíná a když se to stává, vystačují dva neb tři. knoflíky. V obyčejném obcování nosí modrou kazajku se stojatým límcem a řadou mosazných knoflíků. V zimě nosí se tato kazajka pod pláštěm, majícím rukávy a krátký límec.

Kalhoty ze žluté jelenice zavazují pod kolenama dvěma ře-mínky, jejichž široké konce jak stužky po lýtkách visí. Okolo švů jsou všity všeliké ozdobeniny.


*) R. 1862 popisuje V. Vávra Haštalský známé kresby Josefa Mánesa, jimiž umělec znázornil kroje z Plzeňska, z Táborská a z Jablunkova. Uveřejnili jsme je v Českém Lidu již, ale nevěděli jsme tenkráte, že zkušený znalec lidového života českoslovanského z vlastního názoru vylíčil pérem tyto lidové kroje. Český Lid vedle studií a úvah sbírá jako do pokladnice všecky i starší zprávy a doklady tohoto druhu. Proto dopřáváme místa článku Vávrovu.

Předchozí   Následující