Předchozí 0166 Následující
str. 147

Obuv skládá se z vysokých bot, ať si jsou již juchtové, aueb z kůže telecí, v zadu jsou do kulatá vykrojeny. Jsoutě vždy skvěle vyleštěny, bílá punčocha vyčouhá nad botu as tři prsty zvýší.

Tábořané.

I tento kroj vždy více se vytraťuje, neboť již i na vesnicích popouští místo francouzským pantalonům a městským kabátům. I dívky již zřídka zastihneš v tak úplném' kroji národním, aby aspoň nějakým moderním přívěskem nebyl v nelad uveden.

Mají mužové na hlavě beranice, někdy také nízký klobouk se silně ohnutou střechou, pak nosí zelené kazajky s černým límcem a shora rukávy, černou vestu, strakatý šátek na krku, žluté koženky a jasnomodré punčochy. Okolo pasu má ovázaný šátek, v němž chová své peníze a všelijaký příruční majetek.

Ženské nosí velké bílé šátky na hlavě s bohatým bílým vyšíváním, někdy skví se také v cípu na zádech barevně vyšitá květina. Pod tento šátek ováže se okolo hlavy ještě druhý menší červený šátek aneb taky krajkový čepeček. Živůtek jest hluboce vykrojen a nejvíce zelený. Límeček jakož i dolejší část rukávů jest okrášlena řasnatými červenými stužkami. Síadra mají pokryta strakatým šátkem, na němž se rozkládá límeček od košile. Zástěra a sukně jsou velikými strakatými květinami potištěny a zástěra prýmky tak olemovaná, že barvu zástěry ani nelze rozeznati.

J ablunčané.

Okolí města Jablunkova v rakouském Slezsku, kraji Těšínském, je zvláště zajímavé národním svým krojem, jelikož tu patrně znáti vliv rozličných národností, ježto se tu stýkají. Jablunkov městečko, as 2600 obyvatelů čítající, leží ve vysokých horách karpatských nedaleko prosmyku vedoucího do Uher, jenž Jablunským se zove. Že Jablunkov druhdy mnohem větší zámožností slynul, dosvědčuje starý nádherný kroj národní, jehož drahocenné šperky nyní již pořídku jako dědičná pozůstalost se naskytují. Obrázek předvádí nám dívku z okolí Jablunkova v plné okrase vedle dvou mužův, z nichž jeden má kroj v samém Jablunkově užívaný a zcela dle maďarského přizpůsobený, druhý pak v celém okolí panující kroj uherských Slovákův.

Dívka má vlasy upletené, zlatohlavem proplítané a stříbrnou sponou propíchnuté. Šněrovačka z aksamitu neb damašku šněruje se k předu až k pasu velmi dlouhými stříbrnými řetízky, jež z obou stran na háčkách, stříbrným lvíčkům se podobajících, jsou zavěšeny. Okolo pasu vine se široký pás z ryzího stříbra až z 10 článků sestavený. Dlouhé až k loktům zasahující řasnaté rukávy košile JsoTi krajkami olemovaný. Sukně jest tmavobarvá a modrou stužkou olemovaná zástěra z látky průhledné a delší než sukně. Pun-


Předchozí   Následující