Předchozí 0167 Následující
str. 148

čochy jsou červené a na místě dřevěnek mají střevíce. Při chladném povětří obleknou kazajku kožešinou vyloženou, jež v zadu má řasnaté lemování. Kroj mužův v samé Jablůnce, kterýž jest zcela maďarský, netřeba blíže popisovat, jelikož obrázek zcela jasně jej vyličuje. O kroji slováckém, kterýž se rozhostil tuto mezi slezskými Poláky, již kraj Těšínský obývají, ačkoli tu jazyk český zhusta a zvláště v knihách jest užíván, nemusíme, nic podotýkati, vídámeC jej na ubohých obyvatelích Trenčínské stolíce, jež neiírodáost krajiny na skromný výdělek plátenictvím neb docela nevýnosným drá-tenictvím k nám dohání.

Blažej Prusík:

Cesta venkovského študenta do Prahy, dokud nebylo železnic.

Mé rodiště (Výrov u Královic na Plasku) jest od Prahy vzdáleno1 pouze 9 mil, jak lid dosud počítá, ale má ještě nyní — ač jest železniční zastávka jenom ty, h. daleko — dosti nevýhodnéspojení železniční, neboť se musí dvakráte přesedatí a nakonec jéťi po zdlouhavé vicinálce. Ale proto přece lze celou cestu z PraEy, arci po-užijeme-li z větší části rychlíku, uraziti asi za 5 hodin, ba i dříve. Nicméně při tom hubujeme, jak se vlak pomalu vleče & co zkusíme po cestě.

A přece jaký to nesmírný rozdíl mezí nyní a jindy!- Oč bý':-válo cestování zdlouhavější, nepohodlnější a při tom hodní dražší 2 Ačkoli se rodiče starali, abychom co nejpohodlněji dle tefidejšíclr poměrů mohli cestovati, přece jsme ďo Prahy potřebovali půldruhého dne, museli tedy na cesté přenocovati, což nás ze všemo nejvíce mrzívalo.

Ten den po sv. Václavu*) jsme brzy po pofední vyrazili A otec nás dovezl do Rakovníka, kde s námi přenocoval',, dav nás áříve zapsati na dostavník eili štelbégn (něm. Stellw.ageni), který byl tehdy jediným spojovacím prasíředkem s Pralmi.. Běda by Bylo bývalo tomu, kdo by už nedostal místa. Taky se- nám to jednou stalo, i musil otec sháněti dloulo nějakou pryčlu pv Rakovníku, která by nás tři študenty ještě s jedním, ubožáiem: podobným.- do Prahy dovezla.

Časně ráno jsme musili vstávati, což nám nebyl® příliš těžko: spáliť jsme, jali tehdy ani jinak býťí nemoháb;, na: slámě Buď v šenkovně nebo fcmírně. Uinywe se nikde na rfvoře: nebo v fc®-


*) Školní rok ziséí'naí od r. lÄS' prvním, říjnem; aífr r. HBI; kdy jsem ponejprv jel do Praliy;. zaíal již 16. září: bývalyť do té doby prázdniny je-nom šestinedělní.

Předchozí   Následující