Předchozí 0254 Následující

@S@ 235

povolení uděleno s podotknutím, že se »nebesa*) dříve postaviti nesmí«, dokud' tříletá daň z majetku předem zaplacena nebude.

Když žid chtěl se na cizí panství přiženiti, muselo ve vy-vysvěděení mravů býti podotknuto, »že proti přestěhování za příčinou ženění se strany vrchnosti nic se nenamítá.*

Před každým sňatkem uzavírány svatební smlouvy. Rukou dáním slibuje ženich nevěstu si vzíti, s ní podle Mojžíšova zákona a izraelských zvyků se oddati, jí věrný, povolný, laskavý býti a nic před ní neukrývati neb nezatajovati. Ženich vymůže na svůj náklad povolení k ženění, budíe míti slušné šaty a čisté prádlo, přinese dary a obvyklý prsten; »vše to stavu přiměřené!* V hotovosti bude míti tolik a tolik zlatých a zaplatí všechny svatební útraty. Před postavením nebes odevzdá ženich nevěstě ode všech bratrů vydané zvláštní vysvědčení. (Schuhausziehungs-Brief). U nevěsty uvádí se: jaké věno přinese, že bude míti též slušné šaty, čisté prádlo a čisté peřiny, že přinese umrlčí rubáš a modlitební plášťt).

Pav. Pavelka:

Pověstí moravské z okolí Jimramovského.

1. Les "Žákovina."

Za stará bejvávalo moc hadů — počala vypravovati Jos. Eom-potková. — Takhle, de býl šip, tam bejvavali v takovéj kupě. A to préj mezi němá býl jeden ten nejstarší, jako král, měl korunu. Ta koruna préj byla celá zlatá.

Tak jedna ženská z Korouve uměla takovéj vinš proti tem hadům. Vzala préj bíléj servit, krásnéj, a prostřela před! ně a to ten vinš říkala; ale zmejlit se nesměla, A tak von vylez ten s korunou, a na servit ji pustil tu korunu s hlavy. A dyž vodešél, tak to sebrala a šla pryč.

Za Sedliščama v lese — de se ním do Korouve — tam nejvíc ty hady vidívali. Jednou šli děti ze školy. Moc těch dětí bylo; děvčata a chlapci. A tak přišli tam a viděli milý hady. Tak milí chlapci — jak sou rozpustili — dali se do dráždění těch milejeh hadů, a tak je rozdráždili, až hadi na ně se šechni shrkli a šecky je uštípali. To je skutečná pravda. A vod téj doby se tam řiká: »Zákovina.«


*) Svatební nebesa u židů jsou podobna nebesům, jichž se při některých katolických obřadech užívá; jest to pokrývka připevněná na způsob baldachinu na čtyř tyčích, které drží při oddavkách čtyři mládenci. Pod nebesy vykonají se oddávaci obřady.
t) Umrlčí rubáš jest bílá až na zem splývající halena se širokými rukávy. Rubáš má žid dvakráte v roce o největších svátcích obléknouti. Když pak zemře, dostane rubáš do hrobu, jakož i modlitební plášť, vé kterém se ženatý žid modliti má; svobodný žid takového pláště nemá.

Předchozí   Následující