Předchozí 0288 Následující
str. 269
J. Košťál:

Hlína ze hřbitova.

Když spuštěna rakev do hrobu, vhodí na ni každý z přátel i z účastníků pohřbu tři hrsti hlíny, aby se prý nebožtíkovi nestýskalo. (Neděliště.) V Krkonoších však radí pověrčiví lidé: Až půjdeš na něčí pohřeb, nepřihazuj na rakev v hrobě tři hrsti hlíny a nebudeš se nikdy v noci báti. (Hoř. Štěpanice.) Nechce-li někdo mysliti na nebožtíka, ať se přehodí hlinou z jeho hrobu.1)

Zamilovaný jde o půlnoci na Velký pátek na hřbitov, nabere do šátku ještě nepotřebovaného, trochu hlíny z hrobu samo-vrahova, který pozná snadno podle vlnitého pohybování, a dá se pak rychle na útěk, neohlížeje se na žádnou stranu, jinak by ho prý duch nebožtíkův zaškrtil. Přehodí-li dívku, již má rád, touto hlínou, dostane, ji za manželku. (Smidary.)

Vhodí-li někdo hlínu vzatou na hřbitově, mezi snoubence, když jdou do kostela na odavky, rozvede je. Uvidí prý ženich na nevěstě a ta na snoubenci koňskou hlavu a zoškliví se sobě na vždy.2) Podívá-li se někdo klíční dírkou do kostela nebo vhodí mezi novomanžely hrst hlíny z hrobu šestinedělěina právě V tom okamžení, když odcházejí od oltáře, budou prý do smrti nesvorní. (Hoř. Štěpanice.)

Obhodí-li se hlinou, přinesenou ze hřbitova, vůz se svateb-níky, stane se jim nehoda, zvrhnou. (Rovens-ko.) Nasype-li se hlína z hrobu někomu za krk, zblázní se prý. (Nový Bydžov.) Chce-li nepřítel člověk učiniti někoho nenáviděným, vezme trochu hlíny z rovu šestinedělčina a vhodí mu ji přeš hlavu.3)

Dá-li se obchodníkovi do krámu hrouda hlíny, přinesená z hrobu šestinedělčina, nepokvete obchod tak dlouho, dokud se hlína nevymete nebo neodstraní. (Smidary.)

Kdo vezme při pohřbu hrst hlíny z nového hrobu a rozhází ji po stavení, vypudí všechny šváby a rusý z domu. (Starý Bydžov.)

Při neniocecb: Hlína z nového hrobu, zavázaná do uzlíčku z nepotřebovaného plátna, jest u lidí pověrčivých zázračným prostředkem proti různým nemocem; zvláště dobře působí proti dýchavičnosti, položí-li se na prsa. Bolí-li někoho zub, přikládá si ji na tvář. (Dubečno.) Kdo je postižen plicním neduhem (souchotinami), tomu radí, aby šel o 12. hodině v noci štědrovečerní na hřbitov a potřel si prsa hlinou z nového hrobu. (Kněžice.)*)


J) Grohmann: Aberglauben str. 189.
2) C. C Mus. 1856, str. 61.
3) Grohmann 1. c, str. 211.
*) Vedle hlíny má i kámen vzat ze hřbitova velikou moc. Chce-li zlý člověk někoho zkaziti, vezme na hřbitově pískovcový kámen (rukou obalenou v bílý šátek) a zakope jej pod práh domu, kde bydlí nenáviděný nepřítel (Lužec.)

Předchozí   Následující