Předchozí 0390 Následující
str. 371

z té masti udělaný za den dvakrát, zhojí se velmi brzo. Zkušené jest. Osmé. Mast tato všelijakou krev ssedlou buď v rukách neb v hnátech, jakým by se koli spůsobem, buď zimou neb stlučením přihodilo, to místo aby se tou mastí mazalo a třelo v teple dvakrát za den. V krátkém času se zhojí, zkušené jest. Deváté. Ta mast jest dobrá pro lámání v kostech a vkloubích, v ledví aneb v rukou, a jestliže by nemohl choditi, že by jej tak hrubě trhalo, tehdy se má dvakrát za den tou mastí v teplé světnici aneb v lázni nebo u ohně namazati. A kdyby ho hlava bolela, aby sobě tou mastí mazal čelo nebo židoviny, ukrotíť se mu bolest velmi brzo. A kdyby inu fučelo v hlavě, má sobě mazati okolo uší, a tak to fučení velmi rychle pomine.

Mast pak tato v mnohých zemích, královstvích, knížectvích i městech zprubována a zkušena jest. A kdežkoli tento mistr s touto mastí byl, buď ve Vlaších, anebo v Německých zemích, lidé jemu děkují, a až posavad ještě jeho umění vychvalují. A té masti jeden-každý, kdož by jí potřeboval, bude moci najíti u řezáče průtrže a kamení z lidí. Jestliže by pak kdo tu mast ode mne koupil, a tak se nenašla, ten přijď zase ke mně, a přines mi mou cedulku zase, a budou jemu peníze zouplna ode mne navráceny.

Jakýsi zbožný majitel lístku tohoto připsal na konec: Chval -tež Boha za dobrodiní.

Katynka Emingerová:

Náhrobní nápis, složený od Jos. Jungmanna r. 1828.

Pomník mého pradědečka Jana Tichého, c. k. poštmistra a statkáře v Knovízi u Slaného a choti (zemřelých následkem tyfové epidemie zavlekla na Slánsko napoleonským vojskem), byl postaven asi roku 1826—28 jeho dcerou Kateřinou, provd. Mužíkovou a jeho zetěm Dr. Janem Fr. Mužíkem. Můj dědeček Dr. Mužík byl kollega a přítel Jungmanna ml., který jej často navštěvoval na jeho rodinném statku na Slánsku.

Ze sympatie a úcty k rodině mého dědečka složil náhrobní nápis náš velký Jose fJungmann. Patrně jest onen nápis z prvních po znovuvzkříšení českého národa.




Předchozí   Následující