Předchozí 0447 Následující
str. 428

bavila a poučila, jak se chystaly námluvy u nás na začátku století XIX. Text otiskuji z vydání původního. Vydání pozdější jsou znesvářena přídavky nechutnými i sprostými. Smím snad prozraditi, že hru tuto chystá slč. Marie Gehauerová podle rady podepsaného pro oblíbené loutkové divadlo v Národním domě na Král. Vinohradech.

Název knížky: Sedlské námluvy. Původní veselohra v jednom jednání. Osoby: Váňa, táta nevěstin. Mařena, máma nevěstina, Dorka, nevěsta, Anka, druhá dcera. Koděra, otec ženicha. Jirka, ženich. Buřil, rychtář. Rambousek, konšel. Kydal, družba. Heršl, žid. Divadlo představuje sedlskou světnici, kdb kolovraty a jiné sedlské nářadí po různo leží.

Krátké poznamenání: Tatáž malá divadelní práce má pánům vlastencům v maličkém vyobrazení představiti sprostnost a chybnou řeč horských obyvatelů za Královém Hradcem k Slezkým hra-nicům ležícím. Některý z vás pánů v Praze bydlící, řekne hlasitým smíchem: Toť jsou podivný špechtoňové! Ba nejsou! Ještě hůře děje se to v našich hlavních mestách. My se jim smějeme, kdežto oni právem nám se smáti mohou. Takových a těch vad v řeči jest v naší milé vlasti ještě tu neb onde veliké množství. Že, jak zde věrně sem podotkl, čteme: týle, týtka, maninka, kytle, ďouče, kraua a t. d. místo tele, pětka, maminka, sukně, děvče, kráva; co z toho? — nic. Vady buď dětinským šepláním a rozmazanosti v řeč vlouzené neb zůstatky starobylosti, což nám ovšem podivné býti se zdá, kteří raději »sicher kvis, frailich, aincich, ganc durchhous, rathous« a jiných tisíc a více cizotiny užíváme slov. Střežme se toho, abychom podobného vytejkání nezasluhovali.

Výstup první. @PP@(Máma kouří a s Dorkou a Ankou přede. Váňa dělá louč.)

(Máma kouří a s Dorkou a Ankou přede. Váňa dělá louč.)

Družba pláštěm oděný přichází, podá Váňovi ruku. S teknýin pozdravením od poctivého pána souseda našeho kmotra Kodéry, jak na pantátu, tak na pajmámu a nejvíc a především na pannu Dorotku, a nechá vám zkazovat, abyste tak dobří byli a mu dovolili, aby vás dnes večír do vašeho příbytku s kmotrem lichtářem, s kmotrem Eambouskem, jakožto konšelem ponauštivit moh, že chce s vámi pár slov promluvit, kdybyste vaši Dorotku jeho Ji-říčkoj za manželku dát chtěli.

Táta. Mámo! poslouchej! poslouchej!

Máma. Dobře, máme peří nadrany.

Družba. Inu, tak pak poněvadž posel nemá bejt hyndrovansj, co pak mám kmotroj Koděroj vyřídit?


Předchozí   Následující