Předchozí 0480 Následující
str. 461

Pan kaplan má vrabce v kapse.

Pět ptačátek, pět půlpinkavičátek.

Kde tě bila? pod komínkem. Čím tě bila? motovidlem. Kde tě bila? pod lavicí, čími tě bila? rukavicí.

Pod našerni okny oře svatý Jan. Přiletělo k němu devět vran. Jedna praví: dobře oře. Druhá praví: dobře oře, atd. Devátá praví: pojeď k nám.

Krejčí:

Čtyřiadvacet krejčů valilo myší pírko po větru, ještě křičeli o pomoc. Když pršelo, schovalo se dvanáct krejčů pod1 metlici. Dvanáct krejěů zvalilo věrtel chmele na tele a prosili, aby jim kleklo. Přišel vítr, vzal je, ..spadli do studně a zůstali viset na pavučině.

Fr. Maloch:

Lidová jména rostlinná ze Skrej.

Zemězpytně proslulé okolí Skrej a Tejřovic na Křivoklátsku vyniká i bohatou květenou i krajinnou krásou. Vzpomínám jen zřícenin Tejřoveí a čarokrásneho údolí potoka Oupoře. Dohonily nás dvě ženy ze Skrej, na trávu do Oupoře jdoucí. Se zájmem sledovaly naše jména rostlin. Jedna z nich, Marie Šímová, choť ko-lářského mistra, záhy vmísila se do řeči, řkouc: »A to my jmenujeme tak a tak.« Tehdy začal jsem si zapisovati lidová jména. Tu jsou:

Dížičky, dutohlávka pohárovitá a pod(. Verpán, modřín. V Plzeňsku říkají merfán, obé znetvořené jméno německé »Lärchbaum«. Vlasanda, ostřice třeslicovitá. Pentlice, lesknice rákosovitá, odrůda pestrá. Pentličky, kanafas v Plzeňsku ji jmenují. Švesky, švestičky, bažantka lesní. Po mladých (před květem) »šveskách« dostanou kozy »červenou«, krev vychází z nich zadem. Nemocné zvíře pojde za dlen. Proti nemoci jest odvar puškvorce, jalovce a »žluté trávy« (mochny stříbrné). Ďernobrejl, Černobýl. V Nebřežinech u Plas (v Plzeňsku) dívky do vlasů si jej vplítaly, jdouce se koupat. »Chránil před utonutím«. Márynka, mařinka vonná. Lí-pavka, přítula (Galium aparine). Mudlany, pomněnka bahenní. Zajímavé jméno, neznámého mi původu. Černý kořen, hadinec obecný. Perlová svíčka, perlička, divizna knotovkovitá. Ambrožka, světlík lékařský. Devaterka, černýš hajní. Hojílek, jitrocel větší. Žílový koření, vrbina penízková (Lysimachia nummularia). Po'di-líšťka, jaterník trojláločný. Žluťák, pryskyřník plazivý (Eanun-culus repens), avšak i příliš rozdílná tařice skalní (Alyssum sa-xatile). Zvonky, orlíček obecný. Celedunk, vlaštovičník větší (Che-


Předchozí   Následující