Předchozí 0494 Následující
str. 475
zprávy pamětníků i zápisy archivní, kde se název doušky vyskytuje, — Pokud se týče názvu »snošky«, zdá se, jako by to byla obdoba sousedských »doušků« u pastevců a dětí. I tu prosím za zprávy o názvu a zábavě. Zatím máme doklad rovněž zajímavý ze Slezska od V. Praska pod názvem: Svatodušní »snošky«. To pondělí svatodušní na Skřipovsku, Hradecku a P.-Polomsku nasná-šejí si staří mladí vajec a slaniny a připravují si škvařeninu, kterouž společně pojídají; pasáci na polí, staří buď na poli, buď doma. Vlastivěda Slezská I., 1888, str. 172. Srv. Vyhlídalovy studie o Slezsku.    Č. Zíbrt.

Směs

Délka Krista Pána. Dr. Č. Zíbrt uveřejnil nákladem Král. Č. Spol. Nauk studii Pověra o délce Kristově r. 1889. Tam slovem i obrazem stopoval vývoj pověry, že pás, znázorňující domnělou délku Kristova těla na kříži a popsaný jmény osob Božských a svatých i. světic, chrání proti pohromě a nemoci a uzdravuje nemocné. Od té doby přinášel Český Lid z redaktorova péra i od jiných přispěvatelů další doklady této pověry, zvláště modlitby, jež se podl jménem Délka Kristova udržují. Podávám další doklad ze sbírek Plzeňského Musea. Název: »Dýlka Pána a Spasytele našeho Gežjsse Krysta. Gak gest on na Světě byl, kterážto při geho swatým hrobě w Geruzalemně, Leta 1655 nalezená býti se praví.« (Obrázek bičování Páně.) »Buď požehnané nejsvětější Jméno Pána našeho Ježíše Krysta, Amen. Kdo dýlku Spasitele našeho u se zachovává, jeho přehořké umučení častěji rozjímá a smrtedlných hříchů se varuje, bývá zachován Božskou mocí od všeho zlého; když jen ve všem k Bohu svému outočiště vezme. Také když žena se s nim opáše a Krystu Ježíši pro jeho přehořké umučení své bolesti obětuje, tak spasitedlným porodem lehčeji obdařená a potěšená bývá. Abys pak těch milostí idlřívej dosáhla, modli se následující modlitby; jestli čísti neumíš tak se s 1. Otče našem a Zdrávas Maria do zásluh Krysta poroučej... Však jednomu každému povědomo má být, by se žádný, na to zlí život vedoucí bezpečil, sice v hříchu smrteailném postavený žádné milosti od Boha neobdrží; pokudž Co církev svatá nařizuje, zachovává, dosahuje milosti Boží.« Následují: »Modlitba sv. Františka«, »Žehnání sebe samého«, »Každodenní požehnání«. Tisk jest proveden toliko po jedné straně na 5 listech, 7.5 cm širokých a průměrně 35.5 cm dlouhých; listy nastaveny jsou jeden ke druhému a sešity, tak že tvoří pruh 165.5 cm dlouhý. Text jest na každém listu ve 2 sloupce rozdělen, které jsou číslovány (celkem 10).    Ad. Rokyta.

Zaklínání ohně. Psané modlitby, majetek p. Klementa z Duš-ník, vystavil okresní výbor z Roudínice, č. 1401, z r. 1801, přepis


Předchozí   Následující