Předchozí 0011 Následující
str. 8

jistě mnohé nápady z nich pro svoji původnost a dobu se stránky lidopisné, byly by velmi zajímavé. Vybírám ukázky, jež proneseny žertem, v poválečné době však mnohých mohlo by se použíti ve skutečnosti: V jejich vesnici chytali zloděje a chytli starostu. U vás ve vsi, co jsi na vojně, se prý ještě nic neztratilo. Ty máš pusu, jako vrata od trestnice. Náš hejtman měl nos jako kliku od blázince. Co mu sluníčko ukázalo, dostal od měsíce. Snad mnozí při čtení těchto řádků vzpomenou si na podobné škádlení a přispějí k sebrání tohoto zajímavého a žertovného materiálu.

3. V á 1 e č n ý »o t č e n á š«. Jako zmoklé slepice na bidélku, tlačíme se k sobě celí promočeni na kmenu borovice, jejž jsme si pracně v noci sem přinesli na dno volyňského zákopu, abychom nemusili celý den státi a ležeti v hustém bahně. Nejhrubšími nadávkami v rozmanitých jazycích hledí většina utlumiti nepříjemné pocity vlhkosti a zimy. Konečně V. P. svým »otčenášem« přivedl všechny naše »zmoklé slepice« do veselejší tóniny, když spustil svou ranní modlitbu: Otče náš, jenž sídlíš ve Vídni, popřej nám »ordláb« nějakou chvíli, . . . biidiž jméno tvé, přijď k nám brzy řízení jiné; chléb vezdejší dej nám měkký, denně alespoň dvě »veky«, odpusť nám naše »uvázání« a neuvoď nás v pokušení, psáti domů o »honění« a zbav nás velikých »ibunků«, »angryfů«, a zlých »zupáků«. Amen.

4. Bible v prostonárodním podání. Zvláštní oblibě těšila se látka biblická, jak svědčí různé historky s,rnotivy čistě biblickými, zhusta ve formě hádanek. Když nás často bezvýznamně vodili rakouští generálové po ruské frontě, kolovala mezi českými vojáky hádanka: »Kdo byl první generálštébler na světě?« Mojžíš, poněvadž čtyřicet let vodil bez piánu Israelity po poušti. Jiné hádanky, jež se dávaly při táborových ohních: »Jaký hlas měl David?« »Bas, protože zpíval: Z hlubokosti duše volám k Tobě, Hospodine.« Advokát, doktor a profesor hádali se, která věda je nejstarší. Advokát dokazuje: »Nejdříve byli advokáti, poněvadž při vraždě Ábelově bylo třeba Kainovi obhájce a Ábelovi žalobce!« Doktor: »Dříve než advokáti byli doktoři, protože Bůh vyňal Adamovi žebro, aby stvořil Evu, a to byla první operace!« Profesor: »Ani, ty doktore, ani, ty advokáte, nemáte pravdu, poněvadž v bibli stojí psáno: Na počátku bylo Slovo a Slovo bylo u Boha a Bůh byl Slovo. Nejdříve byla tedy filologie!« Když byla již pozornost hádankářů rozptýlena nebo přibyl do naJšeho kruhu zajatců nový druh, škádlívali jsme jej touto hádankou a zkoušeli, jak zná bibli: Na jakém poli zabil Abel Kaina, na obilním nebo bramborovém? Když byl tázaný hodně posuzován, že nezná ani první články z bible, vysvětlil nrn konečně někdo: »Ani ne na obilním, ani ne na bramborovém,


Předchozí   Následující