Předchozí 0036 Následující
str. 33

novinky v oboru chemických a technických věd. Zejména rád uvažoval o zlepšení výnosu panských statků, dvorů, polí, lesů, luk, ovčínů, pastvišťat atd. Všeho toho doklady podal jsem v článcích o Světeckém ve Zvonu a v Topičově Sborníku.

Roku 1754 dne 15. března začíná psáti podobnou snůšku s obšírným německým názvem (Zur Ehre Gottes und Nutz des Nechstens Allerhand ausgeprobirte und auf die Prob ausge-stelte Arcana, Geheimnissen, Hand- und Kunstgriffe). V nynější době pozemkové reformy, kdy tak a onak soudí se o zásadních jejích otázkách (srv. Pekařův spis o této látce), nebude snad nevhodné upozorniti na zjev, docela posud nepovšimnutý, že vrchnostenský úředník Světecký dokazoval theoreticky i prakticky, jak by prospělo zájmu vrchnosti i zájmu lidu selského, chahipníků,_ podruhů i celé skupiny řemeslníků, kdyby se panský majetek, stavby i pozemky, rozdělovaly mezi lid, rozumí se, za určitých podmínek a přesných výhrad, po vzájemné dohodě. Za laskavé svolení k otisku vybraných částí z tohoto rukopisu v knihovně Národního musea v Praze děkuji Správnímu výboru N. M.

Světecký sestavil několik podobných návrhů i s výpočty a rozvahou číselnou. Otisknu nejdříve tyto jeho návrhy (některé se doplňují, jiné opakují a rozšiřují) a pak shrnu v přehled jejich výsledek.

Radí a doporučuje Světecký, aby vrchnost rušila (»sváděla«) panské dvory. Netají se přesvědčením, že majitelé velkostatků často (až na výjimky) mnoho zisku netěží z hospodaření na panských dvořích. Snad by rovněž mnoho nezískali rozdělením (»svedením«) dvorův, ale pomohlo by se lidu, bezzemkům, řemeslníkům, kdyby v obvodu dvorských budov bývalých a pozemků vyrůstaly osady příbytků pro novousedlíky a prostíraly by se nově rozměřené lány, svěřené jejich svědomitosti a přičinlivosti. Slohu Světeckého nic neubírám, ani nezlepšuji jeho kostrbatou češtinu v duchu souvěké doby úpadku jazyka českého. Nestírám také pel jeho slohových libůstek. Neuhlazuji také drsnoty i přihrublosti, kdy Světecký v nelíčeném rozhorlení nelichotivě jmenuje vlastnosti některých svých druhů v úředním povolání. Jak myslel a byl přesvědčen, psal a nikdo nemá práva do jeho rázovitého slohu a jeho způsobu při důkazech zasahovati dnešními změnami a názory. Tedy české zápisy a návrhy Světeckého: .

Starodávný německý přísloví jest a pravdivý: Was der Pflug gewinnt, das isst das Gesind. Co pluh vydělá, to zpotřebuje čeleď. Obzvláště se to v onejch krajinách nachází, kde pole hubený a lehký jsou. Sedlák jestli sám s selkou s čeládkou zároveň a více nepracuje, jistě se při hospodářství svým ne-


Předchozí   Následující