Předchozí 0038 Následující
str. 35

v dobrejch zemích vejnosnejch by dvory více nesly, nežli sediaci noví se starýma robotama, tam by mohly in suo esse zůstat, však ale sotva v Čechách dvůr takovej se vynájde.

Kde jsou dvorský stavení pod dvojí vejškou, tu pro jednoho řemeslníka polovic šířky na domek dosti jest. Anebo se může takové stavení na špejchary zanechat a potřebovat, vzlášť jsou-li o samotě a príručný.

Kdyby některé j nepovážlivej úředník neb rada se tázal: Co budeme dělati s dobytkem ze svedených dvorův, kam ho dáme a kdo ho koupí? Odpovídám: Dá se novejm sedlákům a lidem do živnosti. Oni ho budou po vejrumcích platit. Neboť novým hospodářům téměř všechno hotový do začátku dáti se musí, kteří prostředkův nemají. Těžkej a starej dobytek se může prodat na maso a má vždycky kupce. Kde se v zámkách vrchnost někdy dlouho zdrží, tu se může potřebná sláma a seno vyjmout proti platu, anebo se může louka pro panský koně zanechat; slámy se i ovsa každého času za peníze dostane. Item (dále) pro potřebu vrchnosti mohlo by se chovat nějakejch 10 krav, aby tu s potřebu smetany, mlíka a butru (másla) bylo čerstvého. Návoz se může do panský zahrady potřebovat a zahradníkovi nájemnímu prodat. Pro ty krávy by kus louky a pastvištěte se zanechalo. (Vejrunk, Währung1, plat lhůtový.) •

Příčina spolu, že dvory vrchnostem malý užitky nesou, jsou: Vrchní neb přednější úředlníci, kteří málo nebo nic od hospodářství rozumí, ťtřady taky tak obsazují s nemehlama, a takovej niamlas, nic nerozumící, nežli by od nižšího rady při-jmul, raděj pro svou pejchu a ambicí (ctižádost) nechá vrchnosti největších škod nadělat. Tím méně se bude nižších dotazovat,, co se má dělat.

Co pro lepší obživení gruntův řemeslníkům a nádenníkům dáti by se mělo, již jsem napřed psal. (Pozn. red.: Bude otištěno v dalších číslech.) Mohl by někdo toto pozastavení učiniti: Poněvadž velká kontribucí jest a především jinším placena bejti musí, že by poddaných povinosti za roboty zpátky zůstávaly a tak že by vrchnost odtud nejistou věc a ze dvorů svedených taky nic neměla. Odpovídám: Když sedlák bude robot a všelikého od úředníkův tejrání a utiskování zbaven, tak bude v lepším stavu a bude mocti obojí dobře zapraviti, vzlášť, když hospodářství jeho se tím způsobem zřídí a na něj a jeho pomoc pozor se dá, a kdyby poddanej při nynějším spůsobu pro veliké daně skažen byl, i přestanou taky užitky dvorský, které bez robot jistě bejti nemůžou.

Malý dvorský stavení ode dřeva se může mezi sedláky rozděliti. Panský grunty na ten spůsob poddaným oddaný, byly by taky dosti ujištěny počtem důchodenským, a žádnej řícti a


Předchozí   Následující